Astra Zeneca. Covid19 vaccin.

Dec 30, 2020

AstraZenecas COVID-19-vaccin godkänt för nödförsörjning i Storbritannien


Första doserna släpps idag.

Arbetet med den brittiska regeringen, första vaccinationerna ska börja tidigt på det nya året

Regulatoriska interaktioner fortsätter runt om i världen för nästa godkännande

AstraZenecas COVID-19-vaccin har godkänts för nödförsörjning i Storbritannien, och de första doserna släpps idag så att vaccinationer kan börja tidigt på det nya året.

Den brittiska läkemedels- och hälsovårdsmyndigheten (MHRA) har lämnat tillstånd för nödförsörjning av COVID-19-vaccin AstraZeneca, tidigare AZD1222, för aktiv immunisering av individer som är 18 år eller äldre. Godkännandet rekommenderar två doser som administreras med ett intervall på mellan fyra och 12 veckor. Denna regim visades i kliniska prövningar vara säker och effektiv på att förebygga symtomatisk COVID- 19, utan allvarliga fall och inga sjukhusinläggningar mer än 14 dagar efter den andra dosen.

AstraZeneca arbetar med Public Health England och National Health Service England för att stödja utbyggnaden och utbyggnaden av vaccinet i Storbritannien, i linje med MHRA och Storbritanniens gemensamma kommitté för vaccination och immuniseringsdosering rekommendation. Bolaget har som mål att leverera miljontals doser under det första kvartalet som en del av ett avtal med regeringen om att leverera upp till 100 miljoner doser totalt.

Pascal Soriot, VD, sade: "Idag är en viktig dag för miljontals människor i Storbritannien som kommer att få tillgång till detta nya vaccin. Det har visat sig vara effektivt, väl tolererat, enkelt att administrera och levereras av AstraZeneca utan vinst. Vi vill tacka våra många kollegor på AstraZeneca, Oxford University, den brittiska regeringen och de tiotusentals deltagarna i kliniska prövningar."

Matt Hancock, Storbritanniens statssekreterare för vård och omsorg, sade: "Detta är ett ögonblick att fira brittisk innovation - vi är inte bara ansvariga för att upptäcka den första behandlingen för att minska dödligheten i Covid-19, utan vaccinet kommer även att göras tillgängliga för några av de fattigaste regionerna i världen till en låg kostnad, hjälpa och skydda otaliga människor från denna fruktansvärda sjukdom. Det är en hyllning till de otroliga brittiska forskare vid Oxford University och AstraZeneca vars genombrott kommer att bidra till att rädda liv runt om i världen. Jag vill tacka varenda person som har varit en del av denna brittiska framgångssaga. Även om det är en tid att vara hoppfull, så är det viktigt alla fortsätter att spela sin roll för att få ner infektioner."

Professor Andrew Pollard, chef för Oxford Vaccine Group och chefsutredare vid Oxford Vaccine Trial, sade: "Tillsynsmyndighetens bedömning är att detta är ett säkert och effektivt vaccin och ett landmärke och en seger för den enorma ansträngning från en hängiven internationell grupp av forskare och våra hängivna försöksdeltagare. Även om detta bara är början kommer vi att börja komma före pandemin, skydda hälsan och ekonomierna när de utsatta vaccineras överallt, så många som möjligt så snart som möjligt."

Beslutet att godkänna vaccinet fattades enligt förordning 174 i Human Medicine Regulations 2012, som möjliggör snabba myndighetsgodkännanden för nödsituationer för att ta itu med viktiga folkhälsofrågor såsom en pandemi. Detta är det första godkännandet för detta vaccin.

MHRA:s beslut baserades på oberoende råd från dess kommission för humanläkemedel efter en rullande granskning av försöksdata som inkluderade en interimsanalys av fas III-programmet som leddes av University of Oxford. Uppgifterna publicerades också i The Lancet den 8 december 2020.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT