Art Deco när Volvo ställer ut PV36 på Techno Classica
Gustaf Larson, en av de två grundarna av Volvo Cars, körde PV36:an. Liksom många byggnader, tåg, båtar och hushållsapparater på 1930-talet är den designad i amerikansk Art Deco-stil.
Volvo Cars återbesöker Art Deco-eran vid årets Techno Classica Essen i Tyskland, världens största historiska bilutställning, med en Volvo PV36 från 1935 som en gång i tiden ägdes av en av företagets grundare.
Gustaf Larson, en av de två grundarna av Volvo Cars 1927, körde PV36:an med dess amerikanska formspråk under flera år, och bilen är huvudnumret i företagets monter i Essen. På mässan kommer även den nya, USA-byggda sportsedanen Volvo S60 att premiärvisas.
PV36 är ett exempel på Streamline Moderne, en av de mest framträdande designtrenderna i USA under tidigt trettiotal. Byggnader, tåg, båtar och till och med hushållsapparater såsom brödrostar och ångstrykjärn designades i denna sena Art Deco-stil, som beskrivs som "Art Deco i rörelse" på grund av de aerodynamiska funktionerna.
Ingenjören och konstruktören Ivar Örnberg tog med sig stilen till Volvo när han återvände till Sverige 1933 efter att ha arbetat i den amerikanska bilindustrin ett antal år. På Volvo fick han i uppdrag att designa PV36, och det blev tydligt att han hade åren på företag som Hupmobile färskt i minne.
Med den nya Volvo-modellen introducerade han Streamline Moderne-influenser till Sverige. Med sitt exotiska utseende fick bilen snart smeknamnet "Carioca", troligen efter en latinamerikansk dans som var populär på den tiden.
Helt enligt planerna tillverkade Volvo endast 500 bilar av denna modell mellan åren 1935 och 1938.
Den PV36 som visas i Essen har få mil på mätaren men en rik historia. Modellen var en av de de första som tillverkades av Volvo, bara några år efter att ingenjören Gustaf Larson och ekonomen och försäljaren Assar Gabrielsson beslutat sig för att starta ett svenskt bilföretag under en kräftskiva 1924.
Elva år senare fick Larson nyckeln till sin Volvo PV36 med chassinummer 85. Han ägde bilen i tre år, och bortsett från en tidig omlackering har den praktiskt taget fått stå orörd sedan dess.
Denna PV36 är en unik länk direkt till en av Volvo Cars grundare och ett fascinerande exempel på hur en klart amerikansk designstil nådde ett litet svenskt företag på trettiotalet.
Bilmässan Techno Classica lockar närmare 200 000 besökare varje år. I år hålls mässan mellan den 10–14 april. Andra historiska Volvo-sedaner som kommer att presenteras i Volvo Cars monter är:
1929 PV4 – Volvos allra första sedan
1966 Amazon – en designikon för Volvo
1969 164 – en sexcylindrig, lite lyxigare variant på 140-serien från sextiotalet
1981 240 Turbo – Volvos första personbil med turbo
1995 850 T-5R – en sedan med hög prestanda från nittiotalet.
Beskrivningar och fakta i detta pressmaterial avser Volvo Car Sverige AB:s nationella modellurval. Den utrustning som anges kan vara extrautrustning. Fordonsspecifikationerna kan skilja sig åt mellan olika länder och kan ändras utan föregående varning.
-
Jan 28, 2021
Han ska ratta Volvos nya affärsområde
Nyheter Fordonsjätten stärker greppet om elektrifiering: "Ser ett stort och växande intresse hos kunderna"
-
Jan 28, 2021
RZ INM Mekaniska investerar i robotlösning
Reportage – Vi kommer snart att gå in i ett stort projekt där denna investering var absolut nödvändig för oss, säger vd Christoffer Ågren. Se filmklippet.
-
Annons
-
Fallstudie: Effektivt underhåll på ett säkert sätt
Tillverkare fick hjälp att implementera Lockout/Tagout, en säkerhetsrutin för processbrytning och låsning vid underhåll.
-
Jan 28, 2021
Ökad försäljning för Gränges
Nyheter Ser återhämtning i fjärde kvartalet.
-
Jan 28, 2021
Beijer Refs vd lämnar
Nyheter På torsdagmorgonen publicerades bolagets delårsrapport och styrelsen höjer utdelningen -
Jan 27, 2021
Bulten inviger ny produktionsanläggning
Nyheter Den nya anläggningen i Taiwan utgör bas för ytterligare expansion.
-
Jan 27, 2021
LKAB har hittat mer malm
Nyheter Ger fortsatt produktion bortom 2060. -
Jan 27, 2021
Assars Industri i Hillerstorp höjer ribban för branschen med AI
Affärer Automatisk kvalitetsavsyning baserad på artificiell intelligens är ett innovationssteg för hela branschen, säger David Holmberg, platschef vid Assars Industri AB
-
Annons
-
4 lyftlösningar som effektiviserar er produktion
Ett område som ofta förbises när man bygger en tillförlitlig produktionsinfrastruktur är lyft och transport av material.
-
RZ INM Mekaniska investerar i robotlösning
– Vi kommer snart att gå in i ett stort projekt där denna investering var absolut nödvändig för oss, säger vd Christoffer Ågren. Se filmklippet.
-
Assars Industri i Hillerstorp höjer ribban för branschen med AI
Automatisk kvalitetsavsyning baserad på artificiell intelligens är ett innovationssteg för hela branschen, säger David Holmberg, platschef vid Assars Industri AB
-
PLAY: Nynas med 90 år på nacken
I veckan avslutades en av Sveriges största rekonstruktioner. Företaget grundat av Axel Ax:son Johnson fick som Sveriges första raffinaderi stor betydelse under andra världskriget och för bilismens framväxt.
-
Legoföretaget i Ätran först ut med nya svarven
Investerar i toppmodellen från Hyundai-Wias nya svarvserie.
-
Optimal produktionsprestanda med ny underhållstjänst för robotar
Tillståndsbaserad underhållstjänst från ABB möjliggör förebyggande underhållsschema för robotar.
-
Bättre glid med norelems nya sortiment av glidlager
Ett nytt sortiment med glidlager för rundbord, med två olika versioner.
-
OMRON lanserar 1S-servoserie med funktioner för rörelsesäkerhet
Nya funktioner skyddar operatörer, maskiner och produkter och ger högre produktivitet.
-
MSQ – Kompakt och lätt vridbord med hög precision
Nya MSQ från SMC är ett lågbyggt vridbord av kuggstångstyp med minskad vikt och större centrumhål för bättre genomföring av slang och kabel.