Jerker Delsing. Foto: Thomas Bergman/Luleå tekniska universitet.

Feb 10, 2020

Han ska få maskiner och system att prata med varandra


Jerker Delsing rattar miljardprojektet i Luleå.

Arrowhead Tools är ett europeiskt miljardprojekt som, enkelt sagt, genom framtagande av en öppen källkod ska få maskiner och system att förstå varandra bättre så att digitaliseringen i Europa kan nå nya höjder. Projektet koordineras från Luleå tekniska universitet och Jerker Delsing.

– Det stora bekymret med digitalisering idag, är att alla utrustningstillverkare skapar sin egen språkstruktur, eller ontologi som vi kallar det för. Det finns ingenjörer som uppfinner nya språk och semantiker här och nu i denna minut. Alla utrycker sig sig nästan likadant, men inte exakt likadant, och då förstår inte datorerna varandra direkt utan det måste in en ingenjör och hjälpa till.

Det säger Jerker Delsing, professor i industriell elektronik vid Luleå tekniska universitet tillika projektledare för EU-projektet Arrowhead Tools, ett miljardprojekt som ska skapa verktyg för nästa generations lösningar inom digitalisering och automation.

Verktygen ska överbrygga det glapp som i dag hindrar en storskalig integration av IT och operationell teknologi, det vill säga hur industrin arbetar mot sakernas internet (IoT). Den nya tekniken ska tillgängliggöras genom en plattform, Arrowhead Framework, med öppen källkod.

– Kan vi skapa verktyg så att maskinerna kan översätta data per automatik så kan vi få ner kostnaden för att bygga automation och digitalisering, säger Jerker Delsing.

– Om vi kan sänka automationskostnaderna med 20-50 procent i ett brett spektrum av applikationer, kan vi få mer automation för pengarna och självklart kommer detta att påverka vår produktionseffektivitet, kvalitet, arbetsmiljö och miljöpåverkan på ett positivt sätt, förklarar han.

– Det skulle göra Sverige och Europa än mer konkurrenskraftigt och skapa nya jobb och affärsmöjligheter. Europa är utan tvekan leading lady inom automationsområdet, ja kanske hela digitaliseringsområdet, men vi är det med gammal teknologi.

"Europa måste flytta sig in i den nya teknologin med bra fart"

För att att inte bli omsprungna, menar Jerker, måste Europa flytta sig in i den nya teknologin – med bra fart och det är här hans projekt kommer in i bilden.

Arrowhead Tools startade 2019 och har en budget på 91 miljoner euro med 81 deltagande europeiska parter, varav 53 företag från bland annat fordons-, gruv-, elektronik- och mjukvarubranscherna samt 28 universitet och forskningsinstitut. Bland de deltagande företagen finns till exempel Bosch, Philips, Mondragon och Infineon. De medverkande svenska företagen är Volvo, Boliden, Lindbäcks Bygg, Lundqvist Trävaru, Podcomp, BnearIT, och EQUA.

Arrowhead Tools finansieras av de medverkande företagen och via ECSEL-JU (ett partnerskapsprogram inom EU:s Horizon 2020) samt deltagande länder. I Sverige sker detta via Vinnova.

Jerker Delsing har en lång histora inom IoT, långt innan begreppet kom på de flestas läppar och Luleå tekniska universitet har en lång projekthistoria inom automation och IoT. Universitetet har under lång tid varit engagerat i Artemis, industrins sammanslutning i Europa för inbyggda system, och ledde även det stora automationsprojektet Arrowhead, som avslutades 2017 och som tog fram konkreta lösningar för att bygga bort interoperabilitet för automationssystem.

2019 greppade de så styrspaken för Arrowhead Tools.

– Det känns väldigt, väldigt roligt och matchar tydligt vad vi gör och den förflyttning som industrin befinner sig i just nu, säger Jerker.

När Jerker samlade ihop till pressträff och avspark för projektet i maj förra året var det en stark laguppställning på plats, med representanter från industrin och politiker, både från Sverige och från EU-kommissionen Där var bland andra näringsminister Ibrahim Baylan, Teknikföretagens vd Klas Wåhlberg, Bert De Colvenaer, vd för ECSEL-JU och Jean-Luc Di Paola-Galloni, ordförande för Artemis Industry Association.

Jerker Delsing på kickoffen i Göteborg, flankerad av Ibrahim Baylan till vänster och Klas Wåhlberg till höger. Foto: Sofia Stridsman/Luleå tekniska universitet.

– Att Sverige får hålla i det här säger ju lite grand om förtroendet som Sverige har och som vi här i Luleå känner att vi också har, säger Jerker. Det är jätteviktigt att vi i Sverige tror på att vi kan det här, att vi har en förmåga att överleva konkurrensen och inte behöver bli omsprungna av kineserna och amerikanerna.

Arrowhead Tools är ett treårigt projekt och det finns en färdplan för hela projektet. 

-Det viktigaste resultatet i projektet är att vi ska kunna sänka utvecklingkostnaderna för införandet av digitaliserings- och automationslösningar inom industrin, framförallt inom produktionsindustrin. Vi har mycket goda möjligheter att leverera resultat som industrin kan använda i den fortsatta utvecklingen av Europas konkurrenskraft, säger Jerker avslutningsvis.
 • Apr 8, 2020

  Clemondo tecknar miljonkontrakt

  Affärer Den svenska kemikoncernen har redan ökat produktionstakten. Svensktillverkat innebär bland annat leveranssäkerhet, menar kunden.
  82
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Teknik

  5th Axis sätter en ny standard för 5-axlig bearbetning

  För tre år sedan introducerade Partille Tool ett helt nytt fabrikat på den svenska marknaden, amerikanska 5th Axis. Nu släpps flera nyheter inom uppspänning som hjälper till att öka produktivitet och lönsamhet.
  37