Foto: Arnon.

Apr 2, 2020

Finska automationsjätten etablerar sig i Sverige


Genomför förvärv och siktar på nyanställningar.

När finska automationsjätten ARNON flyttar fram positionerna blir Sverige, inte helt oväntat, första stoppet på den internationella resan. Företaget gör nu sin största satsning någonsin och kommer att etablera sig i Sverige. Arnon har förvärvat svenska B.O.Park, vilket innebär både nyanställningar och expansion. Affären blev klar sent på tisdagkvällen.

-Vi tror på Sverige och är väl medvetna om vikten av att vara nära marknaden man vill växa på. Den här etableringen känns naturlig med tanke på att vi är väldigt trygga i vår kompetens, säger Harri Lamminen, CEO ARNON.

Harri Lamminen, CEO ARNON. Foto: ARNON.

I tider då flera företag och branscher tvingas backa och dra ner på verksamheten gör ARNON tvärtom. Etableringen på den svenska marknaden sker genom köp och övertagande av företaget B.O. Park strax utanför Stockholm; ett familjeägt företag grundat 1944 som specialiserat sig på elektrisk automation och skräddarsydda automationssystem.

-Vi har redan byggt upp grunden för en väl fungerande försäljningsorganisation och sökte efter ett företag med rätt kultur och bakgrund att landa i. Den här affären passar våra gemensamma önskemål och behov perfekt och tillåter oss att växa i den takt vi önskar, säger Harri Lamminen.

ARNON grundades 1978 och är idag en av Nordens största OEM inom industriell el- och automationslösningar. Omsättningen 2019 var 540 miljoner kronor och man spår en positiv utveckling 2020 med omsättning om cirka 650 miljoner kronor. Huvudkontoret ligger i Tammerfors med filialer i Åbo, Vasa och Kauhava samt även en egen fabrik i Polen. ARNON verkar redan i Sverige genom partnerskap med bland andra ABB, Climeon, Sandvik och Logevo. Tidigare ägaren av B.O. Park, Leif Thalberg, kommer att fortsätta som VD och vid sin sida kommer han att ha Jörgen Hedström som svensk försäljningsdirektör.

-Vi har alltid haft som målsättning att vara ett företag som växer tillsammans med vår uppdragsgivare. Kalla det gärna för partnerskap då vi eftersträvar betydligt mer än en traditionell relation mellan kund och uppdragsgivare. Detta kommer att bli lättare i och med att den svenska marknaden är mer lyhörd. Vi slår ner bopålarna för att växa, säger Harri Lamminen.

Såväl marknaden som partners välkomnar ARNONs etablering i Sverige:

-I Sverige har det saknats ett företag som ARNON. Man har ett industrialiserat synsätt på byggandet av bland annat elskåp som branschen behöver. Produktionen kommer närmare kunden, säger Patrik Sjölander, Sourcing Manager på Climeon.

Övertagandet blev klart 31 mars 2020 och B.O. Park kommer att byta namn till ARNON AB.

Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT