Vinnarna från AutoConcept och Federal-Mogul tillsammans med juryns ordförande Eva-Lena Albihn. Foto: Bengt Kjellin.

Oct 6, 2017

Federal-Moguls vd vald till årets ledare


Det världsledande tillverkningsföretaget i Mölnycke har en anrik historia och nu prisas bolagets vd för sina insatser.

För sextonde året i rad delade Business Region Göteborg ut priser till framgångsrika företagare i tillväxtprogrammet Expedition Framåt. Årets Företagsledare går till Henrik Sandström på Federal-Mogul från Mölnlycke som inspirerar, motiverar och som arbetar aktivt för att skapa en attraktiv arbetsplats. Priset som Årets Tillväxtföretag går i år till AutoConcept från Kungsbacka som visat väldigt stark tillväxt de senaste tre åren. 

Federal-Mogul i Mölnycke utanför Göteborg är en av världens ledande tillverkare av kolvringar till den globala marina industrin. Med kompetens inom viktiga områden som material, geometri, tribologi och beläggningar utvecklar och tillverkar företaget optimerade och pålitliga ringpaket för de mest avancerade stora borrmotorerna.

– Jag är stolt och hedrad och tacksam, men det är så klart ett lagarbete. För mig handlar det om att vara äkta och att ha en målbild och att få andra att dela den. Av BRG har jag lärt mig vikten av att vara tydlig, att skapa en vision och värderingar kring hur vi vill ha det och skapa trivsel på arbetsplatsen, säger Henrik Sandström, vd Federal-Mogul, om utmärkelsen.

Juryns motivering:

"Genom att vända upp och ned på invanda föreställningar, se kraften som finns i organisationen och i individen, har Henrik Sandström tillsammans med sina medarbetare lyckats sjösätta ett gediget förändringsarbete. Resultatet är en stärkt tillväxt och teamkänsla som format en fantastisk arbetsplats. Henrik har gjort ett lysande arbete och vi ser ännu mer ljus i framtiden för Federal-Mogul och alla dess anställda."

Produktionsanläggningen i Mölnycke har anor från 1792 när en ung skotte med namnet Peter Robertson öppnade en smedja i Göteborg. Sextio senare startades David Robertsons Engineering och när Rudolf Diesel år 1897 presenterade sin nya motor kom David Robertsons Engineering att bli den första fabriken i världen att specialisera sig i kolvringar när det tog ut ett patent för sin automatiska hammarmaskin för spända kolvringar. I slutet av 1999 öppnade Daros Piston Rings sin nybyggda fabrik i Mölnlycke, som tillverkar 2-takts kolvringar för marinmotorer och kraftverk. 

2010 förvärvades bolaget av amerikanska Federal-Mogul Corporation.

  • Apr 22, 2021

    Stabilt kvartal för SKF

    Nyheter Förväntar sig en försäljningsvolym i andra kvartalet i nivå med före pandemin.
    16
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT