Årets kvinnliga civilingenjör med ledarpotential
På onsdagen utsågs KTH-ingenjören Cecilia Molinder till Female Leader Engineer 2016. "Med positiv energi och pondus lyfter hon vi'et framför jag'et."
Female Leader Engineer utser varje år en framstående kvinnlig civilingenjör med stor ledarpotential. Vinnaren får ett skräddarsytt traineeprogram på tre av utmärkelsen partnerföretag.
Under onsdagkvällens prisceremoni utsågs Cecilia Molinder till Female Leader Engineer 2016. Hon har en bakgrund i Bioteknik, med master i Medical Biotechnology på KTH och har bland annat erfarenhet av flertalet olika styrelser.
Motiveringen lyder "En person som fyller varje rum med sin positiva energi och pondus. På ett enastående sätt, påvisar hon ett balanserat och genomtänkt ledarskap. Hon individanpassar sitt ledarskap för att alla ska trivas och prestera utifrån sina förutsättningar, samtidigt som hon har en förmåga att se till en större helhet. Med en prestigelös framtoning är hon lyhörd och uppmärksam på sin omgivning, men inser också vikten av att en ledare måste stå på sig i sitt beslutsfattande för att verksamheten ska nå sina mål. Det här är en ledare som redan nu lett på en hög nivå, men vi är övertygade om att hon, med hjälp av sin personlighet och ledarstil, kan påverka på alla nivåer.
Hon lyfter alltid ”vi’et” framför ”jag’et”.
Eva Fredriksson, från Female Leader Engineers styrgrupp berättar stolt:
- Ikväll har vi lyft fram några av framtidens kvinnliga ledare, utmanat näringslivet i en nytänkande paneldebatt om morgondagens ledarskap och fått en förhandstitt på visionskampanjen 'All Potential' som vi släpper under våren 2017.
- Det är fantastiskt roligt att vi nu har lyckas växa till att omfatta de 4 största tekniska högskolorna i Sverige! säger Madelen Porserud, från styrgruppen.
Camilla Engbrink från Sandvik Coromant håller med;
- Jag är stolt över att vi på Sandvik och Sandvik Coromant deltar i Female Leader Engineer. Det är ett av många viktiga initiativ för att öka mångfald och inkludering inom vårt företag. Med ökad mångfald får vi fler perspektiv, vilket gör att vi i förlängningen kan ta klokare beslut, utveckla nya lösningar och driva ett ännu bättre samarbetsklimat. Genom att lyfta upp fler kvinnor till ledande positioner skapar vi förebilder för yngre kvinnor i företaget.
- Female Leader Engineer är ett föredömligt initiativ som på ett mycket positivt sätt lyfter fram och visar på den enorma kompetens som kvinnliga talanger besitter där vi som partnerföretag har en möjlighet att hitta många bra individer som vi kan ge möjlighet att utvecklas vidare inom AstraZeneca, säger Åsa Brunzell Head of HR, SHE & Compliance på AstraZeneca.
Urvalsprocessen Female Leader Engineer
När ansökan öppnade i augusti, sökte 120 kvinnliga civilingenjörer från Kungliga Tekniska Högskolan, Chalmers Tekniska Högskola, Lunds Tekniska Högskola och Tekniska Högskolan vid Linköpings universitet till utmärkelsen Female Leader Engineer. 20 av dessa handplockades för att delta i hösten urvalsprocess, som innehöll bland annat intervjuer, caselösning och personlighetstester i samarbete med headhuntingföretaget Talent Eye.
Utöver detta fick gruppen uppleva exklusiva partnerdagar hos AstraZeneca, Ericsson, Fortum, Sandvik, Scania och Skanska och boosta sin personliga utveckling tillsammans med vår partner Kvinnokompetensen. I ett sista steg i urvalsprocessen utsågs 10 finaliser som fick presentera sig närmare för alla partnerföretag.
Årets 10 finalister var; Lisa Zöllner Wohlfart, Cecilia Molinder, Jenny Stenström, Johanna Öjeling, Filippa Plate, Anna Jansson, Christina Koidis, Raked Hed, Johanna Hallberg och Agnes Söderholm.
Ansökan till nästa års Female Leader Engineer öppnar hösten 2017.
Toppbilden: Årets vinnare Cecilia Molinder. Foto: Erik Frenne
-
Jan 20, 2021
ABB vinner uppdrag av Kinas största kopparproducent
Affärer Ska leverera komplett el- och automationssystem till nytt kallvalsverk.
-
Jan 20, 2021
Prevas slutför förvärv
Nyheter "Tillsammans blir vi 800 medarbetare som brinner för att göra gott med teknikens möjligheter"
-
Annons
-
Fallstudie: Effektivt underhåll på ett säkert sätt
Tillverkare fick hjälp att implementera Lockout/Tagout, en säkerhetsrutin för processbrytning och låsning vid underhåll.
-
Jan 20, 2021
Protolabs gör miljardförvärv
Nyheter Skapar världens bredaste erbjudande för digital produktion av specialdelar.
-
Jan 20, 2021
Rekordnotering för Sveriges Ingenjörer
Arbetsliv Största medlemsökningen på över ett decennium. -
Jan 19, 2021
Internationellt projekt ska få robotar att samarbeta med människor
Nyheter En stor utmaning är att minimera olyckor. Nu satsas 70 miljoner för att undersöka hur robotar kan jobba jämsides med människor.
-
Jan 19, 2021
En av Sveriges största företagsrekonstruktioner avslutas
Nyheter Efter ny dramatik de senaste veckorna har oljebolaget Nynas nu kommit ut på andra sidan. -
Jan 19, 2021
Ny linje med självkörande bussar i Göteborg
Nyheter Bussarna är avgiftsfria att åka med och resorna går att söka i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg.
-
Att tänka på i samband med uppsägningar
Som arbetsgivare bör man ha arbetsrätten i bakhuvudet. Ofta är det i slutet av en anställning som fel begås.
-
Världens första utsläppsfria fordon för järnvägsunderhåll
ABB och Epiroc är med på Railcares hållbarhetståg.
-
PLAY: Hur stort är koldioxidavtrycket för en elbil?
Elbilstillverkaren Polestar manar till ökad transparens, se filmklippet.
-
OMRON lanserar 1S-servoserie med funktioner för rörelsesäkerhet
Nya funktioner skyddar operatörer, maskiner och produkter och ger högre produktivitet.
-
MSQ – Kompakt och lätt vridbord med hög precision
Nya MSQ från SMC är ett lågbyggt vridbord av kuggstångstyp med minskad vikt och större centrumhål för bättre genomföring av slang och kabel.
-
Volvo Penta lanserar ny automatiseringsteknik för att lägga till med båt
Att lägga till kan vara en av de mest stressande och utmanande aspekterna av båtlivet – även för en erfaren kapten. Nu lanseras Assisted Docking System.
-
Ställverk med lägre miljöpåverkan
En nyhet i ABB:s portfölj av hållbara ställverk är ett RMU-ställverk med banbrytande lastfrånskiljare.
-
Toyotas självkörande e-Palette kan fylla många funktioner
e-Palette är batteridriven och anpassad för det som kallas Autono-MaaS.