Nov 21, 2016

Årets entreprenör i östra Sverige utmanar branschjättarna


Det började med ett exjobb på Gislavedsföretaget. Nu äger han hela företaget som under hans ledning har gått från att vara legotillverkare till att fokusera på egna produkter.

Jacob Nilsson, ägare till Axjo Plastic AB i Gislaved, utnämndes under torsdagskvällen till östra Sveriges främsta entreprenör i EY:s entreprenörsutmärkelse EY Entrepreneur Of The Year.

År 2002 gjorde Jacob Nilsson sitt examensjobb som maskiningenjör hos Axjo. Idag är han ensam ägare till företaget som med sitt fokus på hållbarhet utmanar branschens jättar. Under Jacobs ledning har företaget gått från att vara legotillverkare till att fokusera på egna produkter, verksamheten är främst inriktad på spolar och trummor som används för att förvara och transportera kabel och tråd i olika former. Axjo, som har 55 anställda och omsätter 184 miljoner kronor, säljer sina produkter i 30 länder och 85 procent av omsättningen kommer från export.

Jacob fick ta emot utmärkelsen som östra Sveriges främsta entreprenör inför hundratals företagsprofiler när regionfinalen i EY Entrepreneur Of The Year gick av stapeln på Elite Stora Hotellet i Jönköping under torsdagskvällen. Den oberoende jury som korade vinnaren bestod av juryordförande Christina Hahn (VEM Personal i Sverige AB), Torsten Nilsson (Nelson Garden AB), Stefan Jarbratt (Pelly Intressenter), Kristin Boman (Bomans Hotell), Gunilla Åberg (Centiq/LEAD), Micael Glennfalk (Björkbackens Turism) och Pär Lidåker (BJS Group). Juryns motivering löd:

Med en kombination av kreativitet, tekniskt kunnande och stort mod har entreprenören under hög risk brutit ny mark i en mogen och stillastående bransch. Med miljötänk, stor idérikedom och med ödmjuk samverkan med kunden har entreprenören, trots begränsad likviditet, skapat en tillväxtraket som under god lönsamhet rullats ut på flera kontinenter. Potentialen är oändlig och medan anbuden haglar jobbar entreprenören vidare i sitt livsverk med ett driv och en envishet som kännetecknar en genuin entreprenör.

– Jacob är inte bara en föregångare när det gäller återvinning av plastmaterial, han är också en inspirerande entreprenör med en unik ledarförmåga. Jag övertygad om att han kommer att fortsätta sin internationella succé och få företaget att växa ytterligare, säger Christina Hahn, juryordförande.

Fler vinnare prisades under kvällen
Under kvällen delades även tre kategoripriser ut. ”Årets kvinnliga stjärnskott” blev Olga Kovalchuk från städ- och hemtjänstföretaget K2 Comfort AB i Habo och ”Årets manliga stjärnskott” blev Carl-Gustaf Svensson från fönstertillverkaren Kronfönster AB i Växjö.

Huvudsponsorn SEB:s pris ”Bästa internationella tillväxt” gick till Paul Haglund från Konga Mekaniska Verkstad AB, tillverkare av materialhanteringslösningar.

Olga Kovalchuk från K2 Comfort AB i Habo.

Carl-Gustaf Svensson från Kronfönster AB i Växjö.

Paul Haglund från Konga Mekaniska Verkstad AB.

Vinnarna i region Östra kommer nu att möta vinnarna i de övriga fem regionfinalerna när Sverigefinalen i Stockholms stadshus äger rum den 1 februari. Den nationella huvudprisvinnaren får sedan representera Sverige i världsfinalen i Monte Carlo i juni, där entreprenörer från fler än 60 länder gör upp om titeln som världens främsta entreprenör.

– Årets vinnare visar verkligen på den bredd som finns i regionens näringsliv. De har alla otroliga entreprenörsresor bakom sig och förtjänar verkligen att hyllas för sitt mod och sin innovationskraft. Jag är övertygad om att de kommer att stå sig väl i den nationella finalen i februari, säger Andreas Thelander, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i region Östra.

Foto: EY Entrepreneur Of The Year.

Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT