Foto: Berendsen.

Jun 7, 2018

Arbetskläder renas från tungmetaller


Berendsen miljösatsar på nytt reningsverk för tvätteriet i Helsingborg.

De kemiska reningsverken reducerar förekomsten av metaller, som yrkeskläder ofta utsätts för, med upp till 96 procent.

- Vatten är en av världens mest värdefulla resurser och i cirka 20 år har vi arbetat med olika typer av vattenrening i våra tvätterianläggningar. Många är redan Svanenmärkta. Övergången till kemisk rening har skett i omgångar, och nu gör Berendsen denna stora satsning på tvätteriet i Helsingborg, säger Johanna Persson, VD för Berendsen Textil Service AB.

Berendsen i Helsingborg inviger sitt nya Lamell-reningsverk den 24 maj. I samband med nybyggnationen har tvätteriet också byggts ut och anpassats för att bli allt mer miljösmart.

- Reningsverket har testats under ett par månader och halten av tungmetaller reduceras nu med upp till 96%. Det är ett bra exempel på vårt miljöarbete och vår ambition att ligga steget före. Bara genom att du använder dig av ett professionellt tvätteri – istället för att tvätta arbetskläder själv – bidrar du till väsentligt mindre förbrukning av vatten, tvättmedel och energi samt en reducering av utsläpp av växthusgaser med 30%, säger Betty Rosenlind, platschef på Berendsens tvätteri i Helsingborg.

I samband med byggnationen av nya reningsverket har Berendsen fört dialog med NSVA som tar emot tvättvattnet.

- Det här går helt i linje med vårt uppströmsarbete. De gemensamma offentliga reningsverken är byggda för att rena avloppsvatten från hushållen. Extra föroreningar från industrin behöver renas redan vid källan, och som i det här fallet i tvätteriledet, för att avlasta både miljön och VA-kollektivets kostnader, säger Lotta Wallin, miljöingenjör på NSVA.
  • Apr 22, 2021

    Stabilt kvartal för SKF

    Nyheter Förväntar sig en försäljningsvolym i andra kvartalet i nivå med före pandemin.
    16
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT