Foto: Berendsen.

Jun 7, 2018

Arbetskläder renas från tungmetaller


Berendsen miljösatsar på nytt reningsverk för tvätteriet i Helsingborg.

De kemiska reningsverken reducerar förekomsten av metaller, som yrkeskläder ofta utsätts för, med upp till 96 procent.

- Vatten är en av världens mest värdefulla resurser och i cirka 20 år har vi arbetat med olika typer av vattenrening i våra tvätterianläggningar. Många är redan Svanenmärkta. Övergången till kemisk rening har skett i omgångar, och nu gör Berendsen denna stora satsning på tvätteriet i Helsingborg, säger Johanna Persson, VD för Berendsen Textil Service AB.

Berendsen i Helsingborg inviger sitt nya Lamell-reningsverk den 24 maj. I samband med nybyggnationen har tvätteriet också byggts ut och anpassats för att bli allt mer miljösmart.

- Reningsverket har testats under ett par månader och halten av tungmetaller reduceras nu med upp till 96%. Det är ett bra exempel på vårt miljöarbete och vår ambition att ligga steget före. Bara genom att du använder dig av ett professionellt tvätteri – istället för att tvätta arbetskläder själv – bidrar du till väsentligt mindre förbrukning av vatten, tvättmedel och energi samt en reducering av utsläpp av växthusgaser med 30%, säger Betty Rosenlind, platschef på Berendsens tvätteri i Helsingborg.

I samband med byggnationen av nya reningsverket har Berendsen fört dialog med NSVA som tar emot tvättvattnet.

- Det här går helt i linje med vårt uppströmsarbete. De gemensamma offentliga reningsverken är byggda för att rena avloppsvatten från hushållen. Extra föroreningar från industrin behöver renas redan vid källan, och som i det här fallet i tvätteriledet, för att avlasta både miljön och VA-kollektivets kostnader, säger Lotta Wallin, miljöingenjör på NSVA.
Loading...

MEST LÄSTA

    Annons
  • Svetsproduktivitet i toppklass med X5 FastMig

    Svetsarens yrkesskicklighet är självklart grundläggande för snabb och effektiv svetsning, men den kan inte utnyttjas fullt ut om den inte matchas med rätt utrustning. Hur kan en svetsmaskin öka bågtidsfaktorn och skapa en produktivitet i toppklass?
    84

SENASTE NYTT