Dec 21, 2016

Arbetsgivarnas lönetak 1,5 procent


Högst 1,5 procent i årlig löneökning, är arbetsgivarnas svar på fackens lönekrav. – Det är dags att växla ner, säger Teknikföretagens vd Klas Wåhlberg.


Det rapporterar TT idag, när det var dags för växling av avtalskrav inom industrin.

Facken – IF Metall, Sveriges Ingenjörer och Unionen – har tidigare lagt fram krav om 2,8 procent i ett ettårigt löneavtal.

Arbetsgivarpartens kort har hållits mer hemliga, men nu säger Klas Wåhlberg på morgonens pressträff att löneökningarna i industrin får bli max 1,5 procent, helst mindre. Det huvudsakliga budskapet är att exportindustrin under de senaste åren har tappat i internationell konkurrenskraft.

– Vi delar inte den uppfattningen, säger Sveriges Ingenjörers nyvalda ordförande Ulrika Lindstrand. Kravet känns måttligt och väl balanserat, säger hon.

Vid sidan om rena lönenivåer har facken en del andra krav. En nyhet är kravet om utfyllnad upp till 90 procent av lönen vid vård av sjukt barn.

Vab-kravet kommer från tjänstemannafacken Unionen och Sveriges Ingenjörer.

I dag tas 62 procent av vab-dagarna ut av kvinnorna, så kravet ska ses som en jämställdhetssatsning.

Arbetsgivarna svarar med en del återkommande krav. Man vill ha bort individgarantier, det vill säga garanterade löneökningar till alla, oavsett prestation. Dessutom vill man öka möjligheten att lägga ut mer övertid.

Och dessutom flaggar förhandlingschef Anders Weihe för att den kompletterande ledighetsdagen för annandag pingst bör tas bort, det vill säga om nationaldagen 6 juni hamnar på en helg så blir det ingen annan ledig dag som kompensation.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT