Foto: Pixabay.

Dec 29, 2016

Arbetsgivarjulen lyfter svensk BNP


Maximalt antal arbetsdagar 2016. Det lyfter Sveriges BNP med miljarder, enligt Konjunkturinstitutets beräkningar.

Med julafton på en lördag blev det en full arbetsvecka inför jul. Även nyårshelgen infaller under en vanlig helg i år.

2016 har 253 stycken arbetsdagar – något som har inträffat endast åtta år sedan 1980 enligt Konjunkturinstitutets, KI:s, statistik. I genomsnitt har antalet arbetsdagar per år varit 251 stycken de senaste 20 åren. Det skriver Di.

”Det är två ytterligare arbetsdagar i år jämfört med i fjol och det ger 10 miljarder kronor högre produktion i år”, säger Johan Samuelsson, prognosprocessansvarig på KI.
Och jämfört med en extrem åt andra hållet – en jul med fyra färre arbetsdagar – lyfter BNP i år med 20 miljarder kronor. Beräknat på att ytterligare en arbetsdag innebär 5 miljarder kronor högre produktion, och en arbetsdag mindre lika mycket i lägre produktion.

KI, som baserar sina beräkningar på en ekonometrisk modell från SCB, räknar med att BNP ökar med 0,3 procent om antalet arbetsdagar ökar med 1 procent. En hel dags ledighet innebär således inte en hel dags produktionsbortfall, utan knappt en tredjedel.

”Sjukvården är ju öppen i alla fall, även om det är fler eller färre arbetsdagar och vissa industrier går sju dagar i veckan i alla fall. Så effekten blir inte ett till ett”, säger Johan Samuelsson.

Göran Grahn, nationalekonom på Svenskt Näringsliv, menar dock att beräkningar av tillskott och bortfall i produktionen utifrån kalendern är trubbiga. Företagen planerar sin produktion och tidigarelägger den vid många röda dagar.

”Företagen har sin orderingång som ska levereras, oavsett hur många arbetsdagar som finns,” menar han.

Johan Samuelsson säger att det finns en viss osäkerhet i beräkningarna, men att KI:s modell är användbar. I genomsnitt över många år kan man säga att det här sambandet gäller. Han säger också att det märks att vi går mot ett tjänstesamhälle, där folk jobbar lite hela tiden, dygnet runt, oavsett röd eller svart dag.

BNPLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT