Apr 6, 2016

Arbetsgivare ska betala för långtidssjuka


Regeringen vill att arbetsgivarna runt om i landet står för 25 procent av kostnaderna för anställda som är sjukskrivna mer än 90 dagar. 

Åtgärden prövades för drygt 10 år sedan och arbetsgivarna är lika kritiska den här gången. Det uppger nyhetsbyrån TT.
Antalet sjukskrivningar i Sverige har ökat stadigt sedan 2009 och enligt försäkringskassans prognoser kommer det att fortsätta så de kommande åren. Det gäller inte minst långtidssjukskrivningarna.

I förslaget som nu skickas ut på remiss beräknas statens kostnader minskas med mellan 2 och 4 miljarder kronor. De sparade pengarna ska gå till en sänkning av arbetsgivaravgiften med 0,16 procent och regeringens förhoppning är att med både piska och morot få arbetsgivarna att satsa mer på förebyggande arbete.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) medger att problemen med långtidssjukrivningar är störst hos de offentliga arbetsgivarna. Det är där sjukfrånvaron är som störst och det är där som många kvinnor fastnar i långtidssjukskrivningar.

Hon säger i en kommentar till Dagens Nyheter: 

"Det är inte de ekonomiska incitamenten som gör att vi lägger fram det här förslaget. För vår del handlar det om att hitta incitament som får igång den tidiga arbetsplatsnära rehabiliteringen och ett förebyggande arbete."

Foto: Pixabay.
  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    117
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT