Är det vassa armbågar och tävlingsinstinkt som leder företagsledare till framgång?
Resultaten från en ny studie vid Ekonomihögskolan i Lund förvånar forskarna.
Företagsledare har vassa armbågar och deras tävlingsinstinkt leder dem till framgång. Eller? Ny forskning från Ekonomihögskolan vid Lunds universitet visar i stället att vd:ar tenderar att söka samarbeten – något som de dessutom tjänar på rent ekonomiskt i strategiska spel.
Forskningsresultaten publicerades tidigare i år i tidskriften Experimental Economics. Jerker Holm är professor i nationalekonomi på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och en av dem som står bakom studien.
– Det mest slående resultatet är att verkställande direktörer inte svarar så som de ”borde”, enligt tidigare teorier. Vi ser också att de tjänar ekonomiskt på att samarbeta och spela mindre aggressivt, jämfört med kontrollgruppen i studien, säger Jerker Holm.
Jerker Holm. Foto: Lunds universitet.
Experimentet ryms inom det som nationalekonomerna kallar spelteori. Genom att utsättas för en rad val med olika konsekvenser, får deltagarna – i det här fallet kinesiska företagsledare – ta ställning till hur de skulle agera i olika fiktiva scenarier.
– Det är väldigt ovanligt att man kan genomföra sådana här spelteoretiska experiment med just vd:ar. De är upptagna och svåra att få tag i, men den här gången hade vi ett stort antal assisenter som ihärdigt hjälpte till och sökte upp cheferna, säger Jerker Holm.
Det här är den första studien som använder en slumpmässigt utvald grupp av verkställande direktörer och jämför dem med en kontrollgrupp av jämförbara personer, där de fattar beslut i flera strategiska spel eller experiment. De 200 vd:arna för medelstora företag som deltog har alla sin bas i Kina, närmare bestämt i Yangtze-deltat (bl.a. Shanghai).
Spelar det någon roll för resultatet att det är kinesiska företagsledare som ni har studerat?
– Alla länder har sin egen kultur och man ska alltid vara försiktig med att generalisera från specifika studier. Samtidigt deltar privata företagare i Kina i samma som beslut som företagare gör i andra länder. En fördel med att studera vd:ar i just Kina är att den privata företagsamheten där är så ung varför de flesta vd:ar är ”riktiga” entreprenörer som ofta startat verksamheten själva istället för att till exempel ärva den.
Alla deltagare deltog i tre spel – Prisoner’s Dilemma, Chicken och Battle-of-the-Sexes. Chefernas beteende i alla spel skilde sig väsentligt från kontrollgruppen. De samarbetade mer i Fångarnas dilemma och spelade mindre hökaktigt i Battle-of-the-Sexes och Chicken-spelen. När de förväntade vinsterna räknas ut, är skillnaderna väsentliga mellan grupperna, där vd:erna tjänar mellan 11 och 44 procent mer än kontrollgruppen i dessa spel.
Det som förvånade forskarna var att vd:arna inte presterade bättre än kontrollgruppen genom att vara mer rationella eller själviska, utan i stället genom att samarbeta mer och vara mindre aggressiva.
– Den nationalekonomiska teorin om hur företag agerar på konkurrensutsatta marknader utgår från att ledningen ser prissättning, etablering och val av kvantiteter som strategiska spel. Därför går det att jämföra den teoretiska förutsägelsen mot vd:arnas faktiska beteende i denna typ av spel, förklarar Jerker Holm.
En möjlig tolkning av resultatet är enligt Jerker Holm att den privata marknaden kräver mindre aggressiva och mer samarbetsvilliga ledare än forskare tidigare antagit.
Jerker Holm står bakom studien tillsammans med professor Sonja Opper från Ekonomihögskolan i Lund och professor Victor Nee från Cornell University.
Studien är publicerad i Experimental Economics och du hittar den här:
Strategic decisions: behavioral differences between CEOs and others
-
Apr 23, 2021
Svenska Bumax har levererat 80.000 skruvar till tyska Ringfeder
Nyheter "Extremt hållfasta fästanordningar med den korrosionsbeständighet vi krävde"
-
Apr 23, 2021
Bioservo får beställning på 100 Ironhand system
Affärer Kistaföretaget är världsledande inom bärbara, muskelförstärkande "skelett" för människor som behöver extra styrka och uthållighet.
-
Annons
-
OnTop – webbaserade produktionssystem för hela värdekedjan
Bättre översikt över produktionsflöden och resurser ökar produktiviteten och kortar ledtiderna - dessutom enkel och snabb driftsättning till lägsta kostnad.
-
Apr 23, 2021
Fortsatt god tillväxt för Saab
Nyheter Stark orderutveckling i Sverige.
-
Apr 22, 2021
LKAB dubblar resultatet
Nyheter Historiska nivåer för gruvföretaget. -
Apr 22, 2021
Kraftig resultathöjning för Haldex
Nyheter Sparpaket ger resultat.
-
Apr 22, 2021
Stabilt kvartal för SKF
Nyheter Förväntar sig en försäljningsvolym i andra kvartalet i nivå med före pandemin. -
Apr 22, 2021
Nya rekordnivåer från Gränges
Nyheter Nytt rekord för försäljningsvolym och resultat under första kvartalet.
-
Det här är det mest påtagliga med utvecklingen inom skärande bearbetning
Emma Johannesen, produktionstekniker på Stenbergs i Jönköping utvecklar.
-
Hannovermässan lyfter viktiga ämnen när industrin ställer om
Coronaanpassad Hannovermässa sparkar igång denna vecka med högaktuella ämnen på programmet.
-
PLAY: På Oslo flygplats storsatsas på självkörande snöröjning
Effektivisering och automatisering står högt på agendan hos flygplatsoperatörer världen över. Se filmklippet från Yeti Move.
-
Nya blåspistoler från Unoflow
Blåspistoler för industri med robust stålrör och en ventil som är lätt att jobba och "smyga" med.
-
Iscar Threading Handbook
Ny användarhandbok för såväl gängsvarvning som gängfräsning.
-
Enkelt att bearbeta detaljer i aluminium, mässing och olika plaster
DATRON MLCube är särskilt utvecklad för att bearbeta stora plattmaterial.
-
Temaveckorna: Iscar Neologiq
Nya produkter som möter utmaningarna i dagens trender.
-
Temaveckorna: QH System webbshop lanserad
Rengöring har aldrig varit lättare!