Foto: Anytec.

Nov 30, 2017

Ett svetsat hantverk med 600 hästkrafter


Den svenska båttillverkaren lanserar i dagarna två nya modeller. Rå kraft och robust design kännetecknar aluminiumbåtarna där allt svetsas och tillverkas för hand.

Under onsdagen lanserade den svenska båttillverkaren Anytec två helt nya båtar med utombordare. Premiärvisningen var flera synkroniserade evenemang för inbjudna gäster hos samtliga svenska återförsäljare.

Det handlar om två helt nya båtmodeller – Anytec A27 och Anytec A23. Med en längd i vattenlinjen på 8,41 respektive 6,83 meter är det två relativt stora båtar med gott om plats för vänner och familj, avkoppling och äventyr.

Att utveckla en ny båt handlar inte bara om siffror, flödesberäkningar och 3D-modeller. Om man inte lyckas fånga den rätta känslan är allt för intet. Utvecklingsarbetet kring A27 och A23 har därför handlat lika mycket om att känna in som att blicka framåt.

- Invändigt har vi fokuserat på att skapa en luftigare interiör med en starkare känsla av rymd och större sociala ytor. Vi har bland annat flyttat fram pulpeterna och förfinat förarmiljön ytterligare, säger David Stenlund, VD Anytec Sweden AB 

- Utvändigt utstrålar de nya båtarna det självförtroende som går i arv genom hela modellprogrammet. Många designelement känns också igen från vår gigant Anytec 1221 SPD. Under ytan finns ett skrov som utvecklats för ökad stabilitet och följsamhet, särskilt med de lite större motoralternativen.

Alla värdesätter vi lite olika saker när vi väl är ombord, därför presenterar företaget ett helt nytt, modulbaserat inredningssystem som gör det möjligt att anpassa din båt efter dina egna behov.

- Vi har fokuserat mycket på att förfina körupplevelsen våra kunder kommit att förvänta sig från våra båtar, säger David Stenlund. Det blir uppenbart så snart du lämnar bryggan. Mognare. Starkare. Mer konsekvent i sitt beteende.

Alltid redo för alla väder. Både Anytec A27 och Anytec A23 har utrustats med ett smart kapellgarage som integrerats bakom aktersoffan. När vädret slår om fäller du snabbt upp kapellbågen utan trassel. På listan över standardutrustning finns också balans i världsklass med hjälp av ett trimkontrollsystem från svenska Zipwake. Toppmoderna interceptorer minskar motstånd och bränsleförbrukning och ger alla förutsättningar för snabbare acceleration. Ett system som gör det möjligt att både äta kakan och spara den. Välj komfort. Njut av prestanda.

Oavsett om du söker det lugna, stilla eller det äventyrliga och fartfyllda så hittar du dit snabbt med hjälp av Simrads navigationssystem. Kombinationen av en högpresterande multi-touch plotter ur NSS evo3-serien och tillsammans med en pålitlig Bredbandsradar 4G ger dig en lika snabb som kristallklar bild av skärgården.

Tillverkas för hand

Anytec bygger alla båtar för hand av människor vars erfarenhet sträcker sig över många år. I tillverkningsprocessen inspekteras varje enskild svetsning och detalj, allt för att säkerställa båtar av högsta kvalitet, från för till akter.

Anytecs båtar kännetecknas av ett lite vassare förskepp som borgar för hög stabilitet, särskilt i lite högre hastigheter. Här förekommer inga nitade strukturdelar. Anytec svetsar allt och kör grövre dimensioner på rör, alla räcken, targabågen. Allt är svetsat. Det innebär att risken att något ger sig efter lång tid ute i grov sjö, minimeras. Att aluminium är ett helt fantastiskt material att arbeta med gör inte saken sämre.

Patenterad ytbehandling

Anytecs patenterade ytbehandlingssystem Anytec M-400 appliceras i företagets egen produktion av utbildad och certifierad personal. Ytbehandlingen berör samtliga aluminiumytor ovanför vattenlinjen och stärker aluminiumets redan grymma egenskaper.

Enkelt uttryckt kan man säga att M-400 binds till båtens aluminium via en kemisk process efter applicering. Ytbehandlingen tar hand om de många fria jonerna i aluminiumen som normalt sett bildar oxider. Detta resulterar i en glas-liknande sköld som skyddar mot såväl saltvatten som UV-strålar. Efter som behandlingen är ett med båten så är den motståndskraftig i grov sjö och båten kan uttnyttja sin fulla prestanda hela sin livslängd.

Smuts och korrosiva ämnen har därför svårt att få fäste, något som borgar för en estetiskt tilltalande yta med förlängd livslängd. Den kemiska bindningen innebär att ytbehandlingen inte kan flagna som en lack eller tvättas bort som en olja. Sammantaget innebär det här att båten blir oerhört lättvättad. Rent vatten och ett skonsamt tvättmedel är allt som behövs för att hålla den behandlade aluminiumen i fint skick.

Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT