Oct 19, 2016

AnVa gör gummiindustrin miljövänligare


Miljögummit från AnVa Polytech minskar såväl koldioxidutsläppet som oljebehovet – men har samma egenskaper som traditionellt gummi. Sedan början av året används materialet till Volvo Cars chassipluggar.

– Det är miljögummit som sticker ut i vår monter på Elmia Subcontractor, säger Bo Norlin, vd på det värmländska företaget.

I november 2015 lanserade AnVa Polytech sitt miljögummi. Det unika med gummit är att det tillverkas av återvunnen kimrök från uttjänta däck och gummispill från egna fabriken. Utvecklingsarbetet skedde i ett nära och intensivt samarbete med Scandinavian Enviro Systems.

I januari godkände Volvo Cars användandet av miljögummit i de chassipluggar som AnVa Polytech levererar, vilket innebar den första kommersiella användningen av materialet.

– Vi har ett långvarigt samarbete med Volvo Cars och de kommer in tidigt i våra projekt. Det är viktigt för oss att jobba proaktivt och ofta blir vi en integrerad del av OEM-företagets utvecklingsavdelning. Det tar lång tid att ta fram ett nytt material och processen inkluderar många tester, inklusive Volvos egna, säger Bo Norlin.

Under processen var det viktigt att säkerställa att produkterna med gummi från återvunnen kimrök klarar samma specifikationer som produkter från traditionellt tillverkat material. Anledningen till att kimrök överhuvudtaget används, trots den stora koldioxidpåverkan på miljön, är för att gummiprodukten annars förlorar nödvändiga egenskaper som draghållfasthet och UV-beständighet.

– Vårt miljögummi reducerar såväl koldioxidutsläppet som oljebehovet med 60 procent. Genom att använda återvunna produkter som råvara tar vi vårt ansvar i att skapa en cirkulär ekonomi. Kimröken och andra beståndsdelar som utvinns ur däcken – som olja, gas och metall – får en produktiv användning, samtidigt som däcken går från att vara ett allvarligt miljöproblem till att fylla en konkret funktion, säger Bo Norlin.

AnVa Polytech har en uttalad miljöstrategi med stort fokus på teknikutveckling för miljöapplikationer. Miljögummit i chassipluggarna är ett första steg på vägen att göra gummiindustrin miljövänligare och Elmia Subcontractor blir en språngbräda ut på marknaden.

– Fordonsindustrin är ett av våra viktigaste kundsegment och en tuff kravställare inom många områden. Vi är övertygade om att vårt miljögummi kommer att skapa en efterfrågan även inom övriga segment och generera långsiktig affärstillväxt, säger Bo Norlin.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT