Underhållsmässan i Göteborg har stark växtkraft och år från år blir den bara större. Foto: Anna Sigvardsson

Jan 7, 2020

Ännu smartare Underhåll 2020


Tillverkningsindustrin ser i allt högre grad hur viktigt underhåll är

Skyddsombudsdagarna parallellt med mässan - en nysatsning på kvinnor i syfte att få fler unga tjejer till industrin - ett helt nytt mässprogram – Och naturligtvis massor av smart underhåll. Anna Jarnö, Business manager för Underhåll 2020, har många äss i rockärmen.

Underhållsmässan i Göteborg har stark växtkraft och år från år blir den bara större. Det säger en del om hur viktigt tillverkningsindustrin i allt högre grad anser att underhåll är. Nu är också underhåll, liksom alla andra delar i tillverkande industri, föremål för den förändring, för att inte säga förvandling, som kallas digitalisering. Det innebär nya lösningar på gamla problem och nya sätt att bedriva underhåll på ett rationellt sätt. Insikter och medvetenhet om klimatpåverkan och strävan efter en bättre miljö driver också branschen att skapa långsiktig hållbarhet. Innovationer och nya metoder kommer vi att få ta del av på mässan.
De 350 företag som ställde ut på mässan senast det begav sig, kommer förmodligen att bli lika många den här gången. Kanske fler.

– Vi siktar mot ungefär så många, säger Anna Jarnö. Det finns utrymme för fler, då vi i år har fem hallar mot fyra tidigare.
När det beger sig i mars kan vi dessutom anträda mässan från ett nytt håll. Mässan har nämligen fått en ny entré, med ingång mellan mässan och Scandinavium.

Återanvända teman
De fem teman som präglade mässan 2018 kommer tillbaka 2020.

– Ämnena är fortfarande högaktuella och därför lever vi kvar där, säger Anna.
Temana är således Additiv tillverkning, Produktivitet, Digitalisering, Hållbart underhåll och Industriell säkerhet.

– Vi fyller respektive tema med olika innehåll, framför allt i programmet på scenerna, men också på utställningen på olika sätt. I framför allt D-hallen blir det mycket fokus på säkerhet, precis som förra gången.

Smart maintenance

– I A-hallen, nära Stora scenen, har vi samlat det som händer inom Smart maintenance, med bland annat Smarta fabriken som bygger upp tillsammans med Göteborgs Tekniska College och många partnerföretag. Vi samverkar med Chalmers för att visa vad som händer inom smart maintenance. De har ett eget forskningstema kring ämnet. Vi har Rise på plats och naturligtvis många företag som levererar lösningar för smart underhåll.

– Underhåll är ju allt ifrån analogt till digitalt idag.
Underhållsmässan har två öppna scener, Stora scenen och Teknikscenen, där programpunkterna med debatter, föredrag och kundcase kommer att avlösa varandra alla mässdagarna. Ungefär som vanligt, men med delvis nya ämnen, förstås.
Här kommer vi bland annat att få tillfälle att lyssna på kloka ord och spännande teorier från inte minst amerikanen Terrance O Hanlon som pratar underhållsledarskap och digitalisering. Andra starka talare är Märtha Rehnberg, techvisionär och 3D-expert, och Helle Klein, chefredaktör på Dagens Arbete.

Nyheter
Anna Jarnö & Co har dessutom en hel del nyheter att bjuda på. Skyddsombudsdagarna hade egentligen sin upptakt redan vid förra mässan, 2018.

– Då hette det Seminarium för skyddsombud. Det blev så lyckat att vi valde att sätta ett varumärke på det och det blev Skyddsombudsdagarna. Det sker tyvärr en hel del olyckor på arbetsplatser och då ett tema på mässan är Industriell säkerhet, passar det utmärkt att lägga Skyddsombudsdagarna i anslutning till Underhållsmässan.
Tillsammans med IF Metall, Dagens arbete och branschorganisationen NSA Nordic Safety Association genomförs det kostnadsfria arrangemanget för skyddsombuden under två halvdagar.
I samma lokal, fast en annan tid, genomförs dessutom Maintenance Summit, en konferens för beslutsfattare inom underhåll.
Under rubriken "Attraktiv industri" vill man locka unga, inte minst kvinnor till industrin.

– Lite fokus på tjejer, men egentligen både unga män och kvinnor, faktiskt alla kategorier människor. Kompetensförsörjningsfrågan är angelägen för industrin. En programpunkt varje dag på stora scenen under hela mässan, där olika talare diskuterar hur det är att jobba i industrin. Rise hjälper oss att sätta ihop det programmet.

Anna Jarnö, Business manager.

Fyra hallar blir fem
Underhållsmässan växer alltså, även rent fysiskt.

- Vi adderar mer yta och öppnar även E-hallen den här gången, säger Anna Jarnö. Det ger oss en total utställningsyta på drygt 9 000 kvadratmeter.
E-hallen användes delvis förra mässan, men inte som utställningsyta som nu.
Andra våningen kommer också att utnyttjas, men inte som utställningsyta.

– En del rum på andra våningen kommer att användas för konferenser och möten och där ska också bedrivas restaurangverksamhet.

Priser & tävlingar
Slutligen kan vi också nämna alla priser och tävlingar som delas ut, respektive genomförs på mässan: Årets underhållsledare är en klassiker på mässan, liksom Stora Produktivitetspriset, Årets Examensarbete syftar till att stimulera till högre studier och forskning inom underhåll. Riksorganisationen Svenskt Underhåll delar ut dessa priser på mässan vartannat år. Dessutom genomförs frågetävlingen Maintenance Champions League.
Just nu har alltså Anna Jarnö och hennes kollegor fullt upp inför Underhållsmässan som genomförs på Svenska Mässan i Göteborg 10-13 mars i år.

Foto: Anna Sigvardsson
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT