T-X. Foto: Saab.

Sep 28, 2018

Klart: Amerikanska flygvapnet väljer skolflygplanet T-X från Saab och Boeing


Mångmiljardaffären är kulmen på fem års gemensamma satsningar av Saab och Boeing och kommer att ge ringar på vattnet för många underleverantörer.

Boeing och Saab har vunnit upphandlingen och blir leverantör av ett nytt avancerat pilotträningssystem, motsvarande USD 9,2 miljarder, som ska hjälpa till att utbilda kommande generationers stridspiloter. Boeing är utvald huvudleverantör av detta system. Saab är en riskdelande partner till Boeing kring utvecklingen av skolflygplanet T-X. I detta skede har Saab inte mottagit någon order från Boeing.

-       Detta val innebär att våra två företag ges möjlighet att fullfölja det åtagande vi gemensamt gjorde för nästan fem år sedan, säger Håkan Buskhe, VD och koncernchef på Saab. Det är en stor bedrift för Saabs och Boeings partnerskap och för vårt gemensamma team. Nu ser jag fram emot att leverera det första skolflygplanet till det amerikanska flygvapnet.

-       Dagens besked är kulmen av flera års orubbligt fokus från Boeings och Saabs team, säger Leanne Caret, VD för Boeing Defense, Space & Security. Det är ett direkt resultat av våra gemensamma investeringar i att utveckla ett system helt anpassat till det amerikanska flygvapnets unika krav. Vi förväntar oss att T-X blir ett franchiseprogram som sträcker sig över en stor del av detta århundrade.

Det initiala avtalet för Boeing, värt MUSD 813, omfattar teknik-, tillverknings- och utvecklingsfasen (EMD) av de första fem flygplanen samt sju simulatorer.

Saab och Boeing har designat, utvecklat och utprovat två helt nya, skräddarsydda flygplan – vilket visar på systemets utformning och möjlighet till serieproduktion i såväl tillverkning som träning.

Boeing står nu redo att lägga beställningar hos sina underleverantörer, inklusive Saab. Mer än 90 procent kommer att tillverkas i USA, vilket bidrar till över 17 000 arbetstillfällen i 34 stater.

T-X  • Apr 22, 2021

    Stabilt kvartal för SKF

    Nyheter Förväntar sig en försäljningsvolym i andra kvartalet i nivå med före pandemin.
    16
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT