Aug 9, 2016

AMB i Stuttgart redo för nytt rekord


– Den överväldigande efterfrågan bekräftar AMB som den ledande mässan, som jämna år tar pole position i Tyskland, säger Gunnar Mey, chef för mässans industriavdelning.- Med vår nya hall, som kommer att vara klar 2018, signalerar vi tydligt för ytterligare expansion av AMB.

Det säger Gunnar Mey, chef för mässans industriavdelning.

I mitten av september är det inte minst verktyg och maskiner som står i fokus i Stuttgart under fem dagar.

AMB i Stuttgart har seglat upp och blivit en allt viktigare mässa för svenska företag. Inskjuten ojämna år mellan den större EMO-mässan som arrangeras jämna år i framför allt Hannover, är den precis som Mey säger, den främsta verktygsmässan i Tyskland dessa år.

Intresset är enormt bland utställarna inför årets mässa, som fokuserar på nyheter och innovationer inom främst verktygsmaskiner och precisionsverktygsindustrin. Minst 80 procent av de företag som deltog på AMB 2014, har anmält sitt intresse att delta även i år. Dessutom är trycket från ytterligare företag stort och det år efter år ökande intresset gör att mässan växer och den planerade utbyggnaden med ytterligare en hall som ska vara klar till 2018 är en väl motiverad investering.

Högaktuella teman
Årets mässa, som alltså äger rum mellan den 13 och 17 september, är starkt fokuserad mot högaktuella områden såsom Industri 4.0, förbättrad effektivitet, ökad intelligens i maskinperiferi och möjligheter att simulera bearbetningsprocesser, en mässa i tiden alltså.

Ett attraktivt program vid sidan om allt som utställarna har att erbjuda i form av spännande nyheter och innovationer kompletterar mässan. Här hittar vi bland annat "Årets svarvoperatör", "Specialshow för unga" och "European MINT Convention" – en årlig mötesplats för aktörer från näringsliv, forskning och politik som söker STEM-kompetens. (STEM = Science, Technology, Engineering and Mathematics). Alla ordentliga publikdragare.

Nytt rekord i sikte
AMB-mässan, som äger rum i hjärtat av Tysklands region för verktygsmaskiner och verktygsindustri, är visserligen lite mindre än EMO, men den är stadigt växande och den effektiva utställningsytan är nästan 70 000 kvadratmeter i nio hallar. Och, som sagt, till nästa gång finns det ytterligare en hall att ta i anspråk.

– AMB 2014 slog rekord i både utställare och besökare, där drygt 90 000 personer från industrin besökte 1 357 utställare, berättar Wolfram Hounker, kommunkationschef för Industry & Technology vid Messe Stuttgart.

Utställarna kommer från hela världen, även om tyska utställare naturligtvis är klart dominerande. Men en dryg fjärdedel, eller 26 procent, kommer från länder utanför Tyskland.

Hounker konstaterar att vi hittar sex svenska utställare på AMB i år. En liten men dock ökning från mässan 2014. De sex är 3nine, Absolent, Sandvik, Seco Tools, SKF samt också MTAS – Machine Tools Association of Sweden.

– Det är roligt att svenska företag ser AMB som en så viktig mässa att de vill delta på den, säger Hounker.

Från Danmark kommer två utställande företag, från Finland också två.
– Vi hoppas kunna hålla 2014 års fina besökssiffror i år, och att vi dessutom ska kunna öka antalet besökare något, säger Wolfram Hounker.
Det gäller också siffran 15 procent för utländska besökare. Sex procent av de utländska besökarna kom från Skandinavien.

– Huvuddelen av de skandinaviska besökarna kommer från Sverige, konstaterar Gunnar Mey. Vi hoppas att minst lika många svenskar kommer till AMB i höst. Allt över sex procent skandinaver skulle vara en framgång för oss.

Wolfram Hounker slår också ett slag för de övriga aktiviteterna på programmet och lyfter särskilt fram AMB Expert Lounge, en plats för dagliga föredrag och diskussioner med utställare och experter med fokus på frågor relaterade till Industri 4.0, inom områden som automation, lättviktsmaterial, additiv tillverkning och så vidare.

– För tredje gången delas också MM Award ut på mässan, ett innovationspris till någon deltagande utställare, framför allt relaterat till Industri 4.0.
– På mässan ska också Årets Svarvoperatör koras. Dessutom genomförs World Skills Germany, där vinnaren går vidare till Yrkes-VM-finalen i Abudabi. Båda evenemangen kommer säkert att vara populära på mässan.

– För andra gången är vi också värdar för The European MINT Convention. Dit har AMB-besökare tillträde och tvärtom.

Läs mer om AMB i Stuttgart i Svensk Verkstad nummer 3.

Toppbild: Wolfram Huonker, kommunikationschef, Gunnar Mey, chef för AMB:s industriavdelning, Markus Heseding, VDMA, Romy Arnold, projektledare och Richard Jansson, AMB-representant i Sverige och Norge, hälsar oss välkomna till Stuttgart i september. Foto: Svensk Verkstad/Mikael Harrison.

AMB
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT