Mattias Söderqvist, vd och delägare och Christer Hagberg, ekonomichef och delägare Alutrade

Mattias Söderqvist, vd och delägare och Christer Hagberg, ekonomichef och delägare Alutrade. Foto: Alutrade.

Apr 16, 2021

Alutrade vinstdelar en miljon till medarbetarna och bygger gym


– Vinstdelningen stärker teamkänslan, delaktigheten och ökar motivationen, säger delägaren Christer Hagberg.

Alutrade levererar aluminiumprofiler till svensk industri. Företaget finns i Växjö och har 35 medarbetare. Efter ett starkt 2020 trots det rådande läget med Covid-19, vinstdelar aluminiumföretaget över en miljon kronor till sina medarbetare.

Företaget gör även en större friskvårdssatsning och bygger gym i lokalerna och i mars sparkades även bygget av en ny lagerlokal igång.

Stärker delaktigheten

Alutrades vinstdelning är direkt kopplad till årets resultat och grundar sig i en syn på att alla är delaktiga i företagets framgångar. Oavsett befattning får alla medarbetare samma belopp. Vinstdelningen blir en positiv avrundning på året som gått och är ett sätt att fira ett bra resultat.

– Vi märker att vinstdelningen stärker teamkänslan, delaktigheten och ökar motivationen. Varje enskild medarbetare ska kunna känna att det man gör påverkar och gör skillnad, säger Christer Hagberg, ekonomichef och delägare.

– Jag känner att jag har möjlighet att påverka. Vi är alla med och bidrar till resultatet och får tillsammans ta del av det, säger Mikael Gerhardsson, maskinoperatör.

– En annan viktig del är att vi alltid ställer upp för varandra. För att vi ska kunna lyckas som ett lag, är var och en av oss viktiga och vi bidrar på olika sätt, säger Asad Jamshidy, maskinoperatör.

Bygger gym

Trots ett utmanande år gjorde bolaget det bästa resultatet någonsin och i slutet av 2020 påbörjades projektet med att bygga ett gym i de befintliga lokalerna.

Idén om ett gym på företaget kommer från uppfattningen om att medarbetarnas välmående är kopplat till företagets resultat. Att alla mår bra, får ihop vardagspusslet med en balans av arbete, fritid, träning och återhämtning är en central del hos Alutrade, som har en dokumenterad friskvårdspolicy. Möjligheten att träna på arbetet innan eller efter arbetsdagen, under lunchen eller på helgen, gör att man enklare får ihop dagen och träningen finns alltid lättillgänglig. Träning på jobbet bidrar också till att medarbetarna inspirerar varandra till rörelse och det bidrar i sin tur till teamkänslan.

– Att rörelse är livsviktigt är något vi vet. Det motverkar stress, fysisk och psykisk ohälsa och vi mår bättre som människor på alla plan. Som arbetsgivare vill vi främja möjligheten att må bra både på och utanför jobbet och uppmuntra fysisk aktivitet så mycket vi bara kan, säger Christer Hagberg. Alutrade delar även ut friskvårdspeng till medarbetarna årligen och alla erbjuds hälsoundersökning via företaget vart tredje år. Lagtävlingar och gemensam lunchträning är andra aktiviteter som är regelbundet återkommande.

Medarbetarnas reaktioner till gymmet har varit enbart positiva.

– Det gör mig väldigt glad att det satsas på hälsa och att det finns en förståelse för att det är viktigt, både för individen och företaget. Det underlättar livspusslet med jobb och fritid. Jag tror det är bra även för lagandan att träna tillsammans, säger Jenny Larsson, innesäljare på Alutrade.

Alutrades kontor och lager på Älgvägen i Växjö.

Bygget av nytt lager går enligt plan

För drygt två år sedan stod Alutrades senaste lagertillbyggnad klar lagom till företagets 35-årsjubileum. Nu är alltså bygget av planerad lageryta om cirka 1 080 kvadratmeter i full gång.

– Vi är igång med utbyggnaden och allt löper enligt plan. Markarbetena är klara och betongfundamenten har börjat att sättas på plats. Målsättningen är att vi ska kunna börja använda nya byggnaden i början av oktober, säger Alutrades vd Mattias Söderqvist till Svensk Verkstad.

Den nya lagerlokalen förväntas täcka behoven fram till år 2023 och redan nu finns planer på ytterligare en tillbyggnad av lageryta.
  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    57
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT