Foto: Alstom.

Nov 20, 2017

Alstom visar elvägsprojekt i Göteborg


I samband med att Frankrikes president Emmanuel Macron besökte Sverige presenterade Alstom sitt elvägsprojekt för lastbilar som just nu utvärderas vid Volvo Groups testanläggning i Göteborg.

I partnerskap med Volvo Group deltar Alstom i ett elvägsprojekt sponsrat av Energimyndigheten, där Alstom anpassar sin elektrifieringslösning APS, som för närvarande används för spårvagnar, till vägtransporter. En särskild demonstrator konstruerad för att driva elektriska lastbilar har installerats och utvärderas just nu vid Volvo Groups svenska testanläggning. För detta projekt har Alstom levererat hela elektrifieringssystemet, inklusive kraftmatning inbyggt i vägbanan.

APS är ursprungligen en dynamisk kraftöverföring för spårvagnar som har använts i sju städer över hela världen, inklusive Bordeaux, Rio de Janeiro och Dubai, för mer än 30 miljoner körda kilometer. Andra utvecklingar som härrör från APS inkluderar SRS, ett system för statisk laddning av spårvagnar och elektriska bussar utrustade med inbyggd energilagring. APS för väg har utvecklats av Alstom i Vitrolles och Saint-Ouen i Frankrike.

- Alstom är stolt över att vara partner med Volvo Group för innovativ grön teknik för elvägar. Alstom är välkänt i Sverige för tåg och underhåll, men vi växer nu även i signalering och infrastruktur, säger Rob Whyte, VD för Alstom i Norden.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Familjen Schmidt som i skärande bearbetning

  När Reinar var 7 år svarvade han häftstift medan brodern Erik, 5 år, matade stången från hallen. Idag arbetar tre generationer i familjeföretaget där gängverktyg alltid har varit huvudprodukten.
  288
 • John Ericson MAF Reportage

  Säljaren som blev vd

  Redan som nybakad ingenjör fick han anställning som säljare på maskinhandelsföretaget. Idag är han vd och sätter upp riktlinjerna, men han är inte den som detaljstyr.
  391

 • Teknik

  Laserrök - ett hälsofarligt ämne

  Lasermärkning, lasergravering, lasersvetsning med flera är tekniker som vi alla känner till, men hur många av oss känner till att laserröken är ett hälsofarligt ämne?
  15