Oct 9, 2019

Allt fler inser vikten av mätning


– Vill man ha kvalité måste man mäta, menar Börje Larsson på Cascade.

Att mäta blir allt viktigare – för kvaliténs skull. Mätning, som tidigare ibland betraktats som något inte helt nödvändigt, blir med rätta allt viktigare för alltfler.
– Det handlar mer om kvalitetskontroll än mätning.

I takt med att teknik utvecklas och tillåter oss att tillverka alltmer komplexa produkter av allt högre kvalité, ökar också kvalitetsmedvetenheten och därmed kraven i konsumentledet.
Därför blir det allt viktigare att mäta, eller som Börje Larsson hellre väljer att säga, kontrollera och verifiera kvalité.

Att mäta kostar naturligtvis, men ska man nå den höga kvalité som kunden kräver idag och för att ha stor konkurrenskraft är det väl investerade pengar.
Måste vi lägga kostnader på det här, har varit och är för en del fortfarande frågan när det gäller mätning. Svaret är ja.

– Man måste lägga lite pengar på mätteknik för att få kvalite i slutändan, säger Börje Larsson. Utan kontrollmätning når man aldrig den kvalité som alla vill ha.
– Och alltfler inser också vikten av mätning. Företag som kanske inte mätte så mycket för 10-15 år sedan gör det idag.
– Av nödvändighet, naturligtvis. Om vi hade levererat dålig kvalité hade vi fått stänga många industrier. Så enkelt är det. Ingen vill köpa dålig kvalité.

Automatiserad mätning och ytscanning
Mätmetoderna utvecklas, förbättras och kompletteras också av nya. Tekniken går starkt framåt på det här området.
– Som allt annat inom industrin blir även mätning mer och mer automatiserad, för att kunna få bort moment som är tråkiga eller jobbiga men kanske framför allt för repeterbarheten. En maskin gör samma sak hela tiden medan en människa kan göra olika från gång till gång. Automatiseringen ger därför ett jämnare och tillförlitligare mätresultat.

Cascade

Automatiserad mätning och ytscanning blir allt vanligare i industrin. Foto: Cascade.

– Vi ser att ytmätning blir allt vanligare på produkter i takt med att vi ställer högre krav på en produkts yta och för att det inte enkelt har kunnat kontrollerats med tidigare mätmetoder. För att kunna mäta en produkts yta måste man scanna den. Det ger fler mätpunkter och kontrollen blir noggrann. Ytscanning anammas av alltfler, och används inte minst inom bilindustrin.

Inget mätverktyg kan allt
I ljuset av ny teknik med hög automatiseringsgrad, mätning direkt i maskinerna, avancerad ytscanning och utnyttjande av digtal teknik för analysering, får man för sig att gamla mätmetoder som skjutmått, micrometerskruvar och tumstockar är förpassade till en passerad tid. Så är det kanske delvis. Men inte helt.
– Skjutmått är suveränt om du vill kolla något mått, men det har naturligtvis sina begränsningar inom industrin.
– Var satte du skjutmåttet? Läste du av rätt? Hur dokumenterar du var du mätte och hur får du spårbarhet? Olika personer håller skjutmåttet eller tumstocken på olika sätt, tittar från olika vinklar och så vidare.

– Men där de funkar bra är skjutmått och tumstock suveräna hjälpmedel. Det finns inte ett mätverktyg som klarar allt. Olika mätverktyg är bra på olika saker.

I digitaliseringens tidevarv slår också Börje Larsson ett slag för Model Based Definition, som han redogör för i artikeln på vidstående sida.
– Det handlar om att skapa och flytta information på ett smartare sätt än tidigare. Man sparar tid och pengar och minimerar strul. Tekniken är i startgroparna och få har implementerat den än, men det kommer definitivt. Som mycket annan ny teknik är det de stora företagen som är först ut. Sedan följer underleverantörerna efter.
  • Apr 22, 2021

    Stabilt kvartal för SKF

    Nyheter Förväntar sig en försäljningsvolym i andra kvartalet i nivå med före pandemin.
    16
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT