Henrik Lundin. Foto: Litium.

Jan 27, 2017

Allt fler företag säljer digitalt till andra företag


E-handel har hittills handlat mest om att sälja till konsumenter. Nu visar en ny årlig undersökning att mer än hälften av de svenska företagen börjat använda digital B2B-handel.

Den digitala handeln mellan företag, så kallad digital B2B-handel, har utvecklats långsammare än den digitala handeln mot konsument. Men nu visar nya siffror att en stor andel svenska företag, 57%, redan idag använder digital B2B-handel. Och 93% tror att den egna digitala B2B-handeln kommer att öka under de kommande tre åren.

Det finns också en stor insikt om betydelsen av digital försäljning. 52% av de företag som ännu inte säljer digitalt, planerar göra det inom tre år.

Undersökningen ”Svensk B2B-handel 2016”, genomförd av B2B-byrån Hägvall & Sjöman på uppdrag av Litium, svensk leverantör av ehandelsplattformar, visar att ökad försäljningspotential är viktigaste anledningen till att vilja satsa på digital B2B-handel. Andra skäl är behov av förenklad administration och att bättre kunna tillgodose kundönskemål.

– Det är uppmuntrande att se att så många B2B-företag redan idag säljer digitalt, säger Henrik Lundin, VD på Litium, och att de som inte gör det, inser hur viktigt det är. De närmaste åren kommer allt fler B2B-företag utöka sin digitala närvaro. Samtidigt kommer upplevelsen för inköpare att likna det vi väntar oss som kräsna konsumenter. Det ska bli väldigt spännande att vara med i den utvecklingen.

Global marknad

Internationella analytikerfirmor som Gartner, Forrester och Accenture spår att den globala digitala B2B-handeln kommer att öka med 15% årligen, för att om fem år omsätta svindlande 10,8 biljoner kronor, dubbelt så mycket som B2C-marknaden. Ökad konkurrens från utlandet är också ett skäl till att det svenska intresset nu ökar.

Drygt tre fjärdedelar av svenska företag med omsättning på över 200 miljoner kronor har idag digital B2B-handel, men medelstora företag är inte långt efter, 40% av företag med omsättning på mellan 100 och 200 miljoner och 41% av de med omsättning på 20-100 miljoner kronor har digital B2B-handel.

Så varför satsar inte fler? Ett hinder som anges i undersökningen är att B2B-affären är mer komplex, men invanda rutiner och arbetssätt anges också som problem. Det krävs att våga tänka nytt, omdefiniera roller och etablera nya processer.

Om undersökningen

Undersökningen omfattar 118 företag som representerar ett brett urval av branscher och storlekar. Den genomfördes via en webbenkät under september-november 2016.

Du laddar ned rapporten Svensk B2B-handel 2016 här: www.svenskb2bhandel.se

Undersökningen presenteras vid ett antal seminarier där media är välkomna att delta, se plats och datum nedan. Anmälan görs här.

Borlänge, 30 januari, klockan 11.30-13.00, Knowit, Maskinistgatan 8

Göteborg, 31 januari, klockan 11.30-13.00, Svensk Digital Handel, Drottninggatan 56

Malmö, 1 februari, klockan 11.30-13.00, iStone, Stortorget 11

Växjö, 2 februari, klockan 11.30-13.00, Elite Park Hotel, Västra Esplanaden 10-14

Linköping, 3 februari klockan 11.30-13.00, Ateles, Teknikringen 6

B2BLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT