Den digitala fabriken var ett av huvudnumrena i DMG MORIs monter på EMO. Foto: Svensk Verkstad/Mikael Harrison.

Sep 25, 2017

All time high för maskingiganten på EMO


Sålde maskiner för 300 miljoner euro. Här listar företaget sina framgångsfaktorer.

Under EMO-mässan rapporterade maskintillverkaren DMG MORI en rekordorderingång. Företaget sålde maskiner för cirka 300 miljoner euro globalt, varav i Norden uppgick försäljningen till cirka 165 miljoner kronor. Det är långt bortom alla prognoser.

Det finns flera anledningar enligt DMG MORIs egen bedömning:

2016 sänkte vi våra reservdelspriser globalt som en effekt av inköps- och produktionsstrategi, i dagsläget är vi den enda i världen som erbjuder best price garanti på reservdelar.

Vår upplevelse är att kunderna sett fördelen av att handla direkt från tillverkaren utan mellanhänder.

En annan framgångsfaktor som företaget tror på är dess cartridge type spindel. På en vertikal eller horisontell flerop har kunder i genomsnitt historiskt bytt mellan 3-5 spindlar under en maskins livslängd på 20 år. Om varje spindelbyte blir 50-60% billigare och en serviceinsats som varar 8 timmar som dom nu gör så blir det en väldigt stor effekt på bottenlinjen. Väljer man att göra en renovering av sin spindel istället och samkör det med ledigheter garanterar vi 6 arbetsdagar från det att vi tagit emot spindeln annars är renoveringen gratis. Väljer man att renovera sin spindel tar man ytterligare steg ner gällande kostnader.

Vad gäller maskinerna verkar produktionsteknik och arbetsflöde få allt större betydelse, menar DMG MORI som har sålt många fleropar med pallettmagasin där magasinen är kompakta och man lika gärna kan göra maskinen ready to run från en extern PC. Man behöver inte vara vid maskinen på samma sätt som tidigare.

Utvecklingen på svarvar är likvärdig. Där ser DMG MORI fler och fler kunder som väljer både stångmagasin och portal på samma maskin för att se till att maskinen går obemannat så mycket som möjligt. Har man en sådan lösning och en stabil revolversvarv med hög spånavgång och 10 000 varv i revolvern med ett vrid som är nära en flerops det är då man tjänar pengar, så maskinerna blir generellt dyrare men pris per producerad detalj har gått ner avsevärt.

-Vi är ödmjuka och väldigt glada över kundernas förtroende, säger Fredrik Gedda VD för DMG MORI i Norden & Baltikum.

EMO  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    117
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT