Tigon. Foto: Huddig.

May 19, 2021

Alelion får batteribeställning till Huddigs nya hybridmaskin


-Efterfrågan på hybridmaskiner inom entreprenad väntas öka kraftigt, spår Huddigs vd.

Alelion Energy Systems (publ) har fått en order från Huddig på högspänningsbatterier för anläggningsmaskiner. Ordern, som är den första i serietillverkning, uppgår till ca 1 MSEK och levereras under fjärde kvartalet 2021.

Batteritillverkaren Alelion och Huddig, ledande tillverkare inom anläggningsmaskiner, ser nu resultatet av ett flerårigt samarbete för att utveckla en hybridversion av Huddigs storsäljande grävlastare TIGON.

Hybridgrävlastaren får en drivlina som kombinerar en förbränningsmotor med flera elmotorer, som försörjs av ett litiumjonbatteri.

-Efterfrågan på hybridmaskiner inom entreprenad förväntas öka kraftigt för att minimera utsläpp och buller, inte minst i känsliga omgivningar och stadsmiljöer, säger Lars Lindahl, vd för Huddig.

Huddig och Alelion har tillsammans utvecklat lösningar som möter en ovanligt utmanande specifikation med krav på höga effektuttag i en tuff miljö. Batteriet kan leverera 900 A kontinuerligt bland annat tack vare ett sofistikerat klimatsystem bestående av både elektrisk värmning och vätskekylning/värmning.

-Vi har tagit fram ny teknik och nya metoder för att hantera så höga strömmar. Den här effektnivån kräver speciella battericeller och ställer tuffare krav på anslutningar och kablage, säger Leif Eriksson, Global Key Account Manager på Alelion.

Det utmanande utvecklingsarbetet har genomförts i nära samarbete mellan bolagens specialister inom mekanik, el och elektronik, systemteknik och mjukvara.

-Vi har uppskattat det nära samarbete med en tekniskt kompetent kund som har utmanat oss och har kunnat dra nytta av vår specifika kompetens inom batteriteknik, säger Åsa Nordström, vd för Alelion Energy Systems.

Våren 2020 installerades den första versionen av prototypbatteriet i Huddigs maskin och fungerade från dag 1. En vidareutvecklad batteriversion testas för närvarande i realistiska miljöer.

Alelion har under 2020 breddat affären mot flera nischsegment inom specialfordon och skapat förutsättningar för tillväxt och möjlighet till högre lönsamhet.

-Vi står nu väl rustat att bistå tillverkare av specialfordon som inte själva har förmågan eller resurserna att utveckla och producera batterilösningar. Därigenom möjliggör vi våra kunders omställning till elektrifierade fordon, säger Åsa Nordström.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Lydia Capolicchio modererade Välkommen Robot. Reportage

    "Våga ta steget till automation"

    Produktionstrender, inspirerande robotcase och säkerhet var några av punkterna när SIS samlade till årets robotevent.
    117