Jan 24, 2018

Aktien rusade efter IKEA-order


Det var under tisdagen som Göteborgsföretaget Parans offenliggjorde beställningen från IKEA.

Nyheten resulterade i att aktiekursen under tisdagförmiddagen rusade 80 procent.

Affären har tecknats genom Scan Interlight AB, som är en mångårig leverantör av ljuslösningar till IKEA, och avser ett testsystem för utvärdering.

Parans, som grundades år 2003, är resultatet av en teknik som utvcklats i samarbete med Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg. Paranssystemet kan leda solljus upp till 100 meter, cirka 30 våningar, och samtidigt behålla en hög ljuskvalitet och intensitet. Systemet har en 24/7-uppkoppling mot internet, vilket gör att kunden kan känna sig trygg i att systemen levererar mesta möjliga mängd naturligt ljus.

Den första versionen av Parans patenterade teknik, Paranssystemet, kommersialiserades under 2004.

Installation kommer att ske under våren i IKEA:s lokaler i Helsingborg. Syftet med utvärderingen är att testa systemets lämplighet i miljöer där både IKEA:s anställda samt deras kunder vistas. IKEA har en uttalad hållbarhetsstrategi avseende både människor och miljön, ”People & Planet positive”, och en del i detta är att öka dagsljusfaktorn inomhus.

- Vi är mycket glada över att IKEA vill testa Parans lösningar för att få in mer naturligt ljus i sina olika miljöer, säger Anders Koritz, Parans VD. Vi tror att Paranssystemet har möjlighet att falla väl ut i IKEA:s tester och utvärdering och bli en del i en lösning som uppfyller deras behov av mer solljus inomhus.

Parans är noterat på börslistan Aktietorget.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT