AIM. Foto: Jens Blixth.

Sep 12, 2017

Östersundsföretaget laddar för serietillverkning inom 3D-print


Medan vi andra fortfarande förknippar 3D-print med prototyptillverkning så har AIM redan tagit tekniken ett steg till.

AIM - Additive Innovation & Manifacturing Sweden AB- bildades så sent som för ett år sedan, men har ändå 15 års erfarenhet och forskning i ryggen, via Mittuniversitetet och djupa kunskaper i AIR – Additive Innovation & Research Sweden AB.

3D-printing och additiv tillverkning utvecklas med blixtens hastighet. Tekniken tycks inte känna några gränser och även om det är 3D-skrivare man först tänker på, utvecklar många maskintillverkare fräsar och fleroperationsmaskiner som både subtraherar och adderar material. I takt med att tekniken utvecklas och skapar nya möjligheter, hittar nya företag också sina nischer.

– Vi siktar på serietillverkning, säger AIMs vd Göran Elovsson.

Laser tillhör de vanligaste metoderna vid 3D-printing i metall, men AIM använder sig i första hand av EBM – Electron Beam Melting.

– När vi går mot serietillverkning är EBM-tekniken överlägsen vad gäller produktivitet och kostnad, säger Göran Elovsson. Den är snabbare och billigare och ger oss helt andra möjligheter att producera större volymer.

Kort fungerar tekniken så att en kraftig elektronstråle skjuter ner i en pulverbädd i vacuum och under hög värme, 700-800 grader.

– Det betyder bland annat att vi får ett restspänningsfritt material och komponenter som inte behöver värmebehandlas efter tillverkningsprocessen.

Nyligen investerade företaget i två nya högpresterande skrivare från Arcam, som tillämpar just den tekniken.

– Produktivitetsmässigt är vi alltså snabbare, och vi kan bygga produkter ovanpå varandra i kammaren, så vi kan maximera utnyttjandet av maskinens kapacitet.
– Små detaljer, som exempelvis ortopediskruvar, kan vi alltså tillverka ganska många av i en körning, medan större bitar, som helikopterdelar, kanske vi bara får in fyra-fem stycken.
– Med laser är det möjligt bara i teorin, eftersom man skapar så mycket supportmaterial att det nästan är omöjligt att få bort grejorna.
– Som det ser ut idag är alltså vår uppfattning att EBM är både mer produktiv och billigare.
– Vi är smala tekniskt, men det ger oss samtidigt en global marknad direkt. Vi levererar produkter till Indien, Tyskland, USA, Italien... Vi har faktiskt minst antal kunder i Sverige i dagsläget.

En serie bilder som delvis beskriver processen hos AIM:

Foto: Jens Blixth

Hos AIM i Östersund, eller närmare bestämt Frösön, står nu inte bara EBM-maskinerna från Arcam utan även andra skrivare som tillämpar andra metoder; laserskrivare från EOS, lämplig för olika polymermaterial i kostnadseffektiva småserier; skrivare från Stratasys som tillämpar FDM – Fused Deposition Modelling – lämpad för exakta, funktionella och stabila produkter i termoplast.

Vid sidan av dessa alltså EBM-skrivarna från Arcam. Samtidigt som man satsar på den smala EBM-tekniken finns således bredden för annan tillverkning.

Först i världen med 3d-printing i rostfritt

AIM jobbar visserligen även i plast, men huvudspåret är metall, framför allt titan.

– Men redan till hösten är vi först i världen att printa i rostfritt stål med EBM-teknik, säger Göran Elovsson.
– Vi har ett otroligt tryck från industrin på rostfritt. Alla tror ju att titan är så dyrt – vilket i vår värld inte är lika relevant eftersom vi bara använder det vi behöver.
– Historiskt är ju rostfritt ett känt och etablerat material och det öppnar upp många möjligheter för oss framför allt i industrin, men även medicintekniska sidan, där många verktyg är av rostfritt stål. Många företag står på kö och vill bli uppringda när vi börjar köra i rostfritt.

Många fördelar
Komponenterna som tillverkas vid företaget representerar ett brett spektrum av produkter till en rad olika branscher och slutanvändare.

– Vi gör mycket impellrar, verktyg, processventiler, mindre delar som sensorhus, delar till flygplan och helikoptrar, olika medicinska implantat... Det kommer nya applikationer hela tiden och det är väldigt brett.
– Historiskt sett har de här produkterna gjutits och måste tillverkas i två delar. Nu har vi möjligheten att göra det i en del.
– Produktkvalitén blir bättre och billigare än gjutgods.
– Ett intressant case är ett svenskt företag som jobbar med processventiler. Vi printade fram en ventil som de utvecklade 1967 och som sedan dess aldrig genomgått någon designförändring. Den var tillverkad i gjutet gods och varje förändring drar med sig stora kostnader i nya formar och så vidare. För oss kostar förändringarna ingenting, samtidigt som vi kan förbättra produkten genom att ta bort sånt material som inte behövs. Tidigare köpte de dessutom ventilerna från Kina, med 40 veckors leveranstid. Nu får de dem på två veckor. Vi har alltså löst både en logistikfråga och en ekonomisk fråga, samtidigt som de får en bättre produkt.

Årlig fördubbling
Additiv tillverkning är alltså en starkt växande metod att ta fram produkter på. Utvecklingen är snabb och stark.

– Vi räknar med att additiv tillverkning för närvarande nästan fördubblas årligen, säger Göran Elovsson. I synnerhet på metallsidan.
– På plastsidan finns det ju ett antal tillverkare även i Sverige, men på metall finns egentligen bara tre idag. Två jobbar framför allt i laser och vi är ensamma med EBM, förutom ett stort bolag som som fokuserar på intern tillverkning och även i andra material än titan.

Samarbete för kapacitet
– När det gäller de olika teknikerna handlar det idag mycket om samarbete mellan olika leverantörer. Det gäller ju att bygga upp leverantörskedjorna så det finns kapacitet på marknaden. För att de stora bolagen som kanske inte vill eller kan jobba med tekniken själva, har en leverantörsgrupp som kan leverera de här produkterna.
– Det är viktigt för oss att samarbeta för att förankra tekniken, både för den medicintekniska men framför allt för industrisidan.
– Den medicintekniska produktionen har varit etablerad på marknaden ett antal år nu, medan industriföretagen börjar få upp ögonen för tekniken.
– När General Electric köpte Arcam gav det tekniken en acceptans och gav en signal för att tekniken är här för att stanna. GE har fantastiska framtidsplaner med målsättningen att installera en 3D-printer var tredje dag de närmaste tio åren. De kommer att jobba mycket internt, medan exempelvis flygindustrin skapar ett underleverantörsnät. Strategierna varierar lite alltså.
AIM ligger bra till för att vara en av de leverantörer som industrin får ett allt större behov av.

Läs mer i Svensk Verkstad nummer 3.

EBM
FDM
EOS
  • Apr 22, 2021

    Stabilt kvartal för SKF

    Nyheter Förväntar sig en försäljningsvolym i andra kvartalet i nivå med före pandemin.
    16
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT