Apr 5, 2017

AGV-marknaden blomstrar i tysthet


Trenden är tydlig: Allt fler företag upptäcker och väljer automatiska truckar (AGV:er).

En anledning är utvecklingen av nya fordonstyper, såsom mobila robotar, vilket vidgar möjligheterna för vad en AGV kan göra. Den snabbt växande e-handelssektorn och nästa generations bilindustri är också viktiga drivkrafter.

De nya AGV:erna
För ungefär fyrtio år sedan användes AGV:er främst för att förflytta stora och tunga varor i fabriker. Truckarna var alltid specialtillverkade för att uppfylla väldigt specifika kundbehov. Ett exempel är Tetra Pak som började flytta pappersrullar med AGV:er 1976 vid sin anläggning i Lund.

Idag finns det många sorters AGV:er. De flesta av dem kallas fortfarande AGV:er medan andra betecknas som automatiserade vagnar, dragtruckar och mobila robotar. Åtskillnad genom nya kategoribenämningar är naturligt för alla marknader. Tänk bara på bilindustrin. En bil är inte längre bara en bil. Det är en halvkombi, en minibuss eller en stadsjeep.

Hög tillväxt
En gammal sanning inom AGV-branschen är att 4 000 AGV:er tillverkas i världen varje år. Den nya AGV-marknaden med nya trucktyper förändrar detta. Ny statistik från Samuel Alexandersson, Product Marketing Manager på Kollmorgen pekar på en årlig produktion på 14 000 AGV:er och AGV-relaterade truckar 2015.

Sensationella siffror, men realistiska då den snabbväxande e-handelsbranschen använder många automatiska vagnar. Statistikbyrån eMarketer förväntar sig att denna sektor fördubblas inom de kommande tre åren, främst pådriven av den kinesiska marknaden.

AGV:er finner också sin väg tillbaka till bilindustrin. Naturlig navigering öppnar upp för ett skifte från att arbeta i isolerade optimerade celler till helt integrerade system. Bilindustrin är van vid automatisering och investerar kraftigt i industrirobotar just nu – en ledande indikator för tillväxt för AGV:er.

Kontinuerlig övervakning
Den tysta boomen i AGV-sektorn är såklart spännande nyheter för alla inom materialhanteringsindustrin. Vad är den förväntade tillväxten för AGV:er inom er affärssektor? Bör ni välja golvbaserade eller frigående AGV:er? Kontakta gärna Samuel Alexandersson och anmäl er till detta nyhetsbrev för att få reda på de senaste trenderna på den globala AGV-marknaden.

AgvLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT