Foto: Elmia.

May 22, 2018

Affärer i fokus under Elmia Produktionsmässor


Svensk industri går för högtryck och står inför teknikskiften som kommer att förändra hela tillverkningsindustrin. Det var tydligt när Elmia Produktionsmässor bekräftade sin plats som Sveriges viktigaste arena för produktion inom tillverkande industri.

Under fyra mässdagar genomfördes flera nya affärer och de hetaste framtidsfrågorna diskuterades.

Det är affärer som har stått i fokus på Elmia Produktionsmässor. Med en ökad tro på fortsatt högkonjunktur har investeringsbehovet också ökat bland små och medelstora företag i Sverige. Något som var tydligt under Elmia Automation där morgondagens automationslösningar för en mer effektiv och konkurrenskraftig produktion visades.

– Vi är mer än nöjda och nådde veckans mål med leads redan under torsdagen. Det blev rekord varje dag och känslan är extremt positiv, säger Tomas Berg, General Manager på Schunk i Sverige, utställare på Elmia Automation.

Att Elmia Produktionsmässor är en marknadsplats för industrin tydliggjordes också genom att affärer genomfördes direkt på mässgolvet.

– Redan innan vi gjorde vår affär hade det varit en fantastisk mässa sedan dag ett. Det krävs mässor och personliga kontakter för att man ska kunna bygga upp de här relationerna. Att vi gjorde affärer på mässgolvet visar vilken god arena Elmia är för branschen, säger Peter Gustafsson, säljare på Tebeco, som ställde ut både på Elmia Plåt och Elmia Svets och Fogningsteknik.

Även Kemppi ställde ut på Elmia Svets och Fogningsteknik och var på plats för fjärde gången i rad.

– Det här är den bästa mässan hittills för oss och det har varit kvalitativa besökare. Jag tror aldrig att vi har fått så här många leads tidigare och det beror nog mycket på de nyheter som vi har lanserat. De parallella mässorna har indirekt dragit folk till oss eftersom det är så närliggande branscher. Den kombinationen är en förutsättning för industrin, säger Michael Johansson, sälj- och marknadschef på Kemppi.

En röd tråd genom samtliga sex mässor har varit den ökade digitaliseringen som genomsyrar all produktion. Det har även varit tydligt att automatisering och samverkande robotar tar allt större utrymme inom industrin.

– Vi är väldigt nöjda med våra besök och har aldrig haft så många leads någonsin på en mässa som här på Elmia Verktygsmaskiner. Jag tror att det är innehållet i montern med våra automationslösningar som har lockat besökarna. Vi har definitivt dragit nytta av att Elmia Automation som arrangerats samtidigt och märker tydligt att det är robotvindar som har blåst i montern, säger Henrik Olsson, vd på Edströms.

Det var första gången som sex mässor arrangerades samtidigt under namnet Elmia Produktionsmässor. Spännande innovationer, nya material och de senaste nyheterna har visats av över 480 utställare.

– Det har gått över förväntan och varit riktigt bra med rätt besökare. Vi har fått konkreta förfrågningar på maskiner och utrustning som resulterar i jobb direkt när vi kommer hem. Det har också varit lite mer liv och rörelse än tidigare som har spillt över från de övriga mässorna, vilket har skapat en trevlig inramning. Även våra kunder har varit väldigt nöjda eftersom folk från verkstan har kunnat följa med och exempelvis titta på verktygsmaskiner. Den kombinationen har vi fått positiv respons för, säger Anders Friborg, försäljningschef på Saxe Nordic Plast i Sverige, utställare på Elmia Polymer.

I år var det dessutom premiär för Elmia 3D – en renodlad mässa om additiv tillverkning. Bland utställarna på Elmia 3D fanns den globala aktören HP, som såg stora fördelar med att finnas på plats när sex mässor arrangerades samtidigt.

– Det är en mycket god idé. För oss utställare innebär det stora fördelar, framför allt ur ett logistiskt och finansiellt perspektiv. Den nordiska marknaden är viktig för oss och här på Elmia Produktionsmässor finns rätt folk för oss att synas inför.

Nästa Elmia Produktionsmässor arrangeras 12–15 maj 2020.

– Det har varit fyra fantastiska dagar och vi vill tacka alla utställare och besökare för det här året. Under mässan har vi uppmärksammat några av de viktigaste framtidsfrågorna för industrin och detta är något vi vill fortsätta vara en arena för om två år. Vi vill hälsa alla hjärtligt välkomna tillbaka 2020, säger Ann Kittendorff och Tanja Lundberg, projektledare för Elmia Produktionsmässor.

Besökssiffror för Elmia Produktionsmässor
Elmia Svets och Fogningsteknik och Elmia Plåt: 10570 st
Elmia Verktygsmaskiner och Elmia 3D: 15249 st
Elmia Polymer: 7681 st 
Elmia Automation: 11903 st
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT