Foto: Pixabay.

May 4, 2016

ÅF lyfter Trollhättans bilindustri


De senaste tio åren har många svenska företag valt att flytta sin tillverkning till Asien. Nu håller en ny trend på att skapas där det omvända sker.

Flera kinesiska bilföretag har valt att outsourca stora delar av produktutvecklingen till Trollhättan och nu utökar ÅF också närvaron i Kina.

Bakgrunden är att det i Sverige finns en lång tradition och erfarenhet inom utveckling av fordons- och säkerhetssystem. Det finns även en hög andel välutbildade och erfarna ingenjörer. I kombination gör det Sverige till en högintressant utvecklingsmarknad.

Uppdrag från bl.a. biltillverkarna Geely och Qoros kring högteknologisk utveckling av fordonssytem visar att det finns en affär i outsourcing till Sverige. Samtidigt stärks ÅFs närvaro i Kina och Trollhättan som bilstad får ett uppsving.

- Det är mycket positivt för såväl ÅF som Sverige i stort att vi kan ta in den här typen av utvecklingsuppdrag. Extra roligt är det förstås även att det är i Trollhättan som verksamheten kommer att bedrivas där det finns en lång historik inom fordonsutveckling, säger Tomas Camén, Country Manager China.

Utökar verksamheten i Kina

Tomas Camén tillträder under maj en nyinrättad tjänst som ansvarig för ÅFs verksamhet ÅF China i Shanghai. Därmed etablerar ÅF en permanent närvaro i Kina med fokus på att attrahera fler utvecklingsprojekt till Sverige, men även att på sikt få utväxling för ÅFs hela tjänsteutbud på den kinesiska marknaden. Tomas Camén har en bakgrund från Saab Automotive och LeanNova Engineering.

Fakta om ÅFs verksamhet i Trollhättan

När Saab Automobile gick i konkurs bildades företaget LeanNova Engineering för att bevara den unika Saabkompetensen i Trollhättan. Verksamheten förvärvades i början av 2015 av ÅF och är navet i ÅFs utvecklingserbjudande mot fordonsindustrin.

Foto: Pixabay.
Loading...

MEST LÄSTA

    Annons
  • Svetsproduktivitet i toppklass med X5 FastMig

    Svetsarens yrkesskicklighet är självklart grundläggande för snabb och effektiv svetsning, men den kan inte utnyttjas fullt ut om den inte matchas med rätt utrustning. Hur kan en svetsmaskin öka bågtidsfaktorn och skapa en produktivitet i toppklass?
    83

SENASTE NYTT