Addema

Här laddas en maskin för ännu ett printjobb. Foto: Addema.

Aug 8, 2019

Additiv tillverkning allt vanligare i industrin


Industriell 3D-printing och additiv tillverkning växer så det knakar och skapar allt större intresse inom industrin.


I takt med att tekniken utvecklas ser vi alltfler applikationer och alltfler aktörer dyker upp på marknaden.

– Vi startade företaget för fem år sedan och utvecklingen har varit väldigt bra, säger Claes Sjödahl på Addema i Jönköping.
Addema jobbar med flera tekniker och enbart i plastmaterial – än så länge.

– Men metall är absolut intressent.

Claes Sjödahl startade sitt företag tillsammans med Samuel Löfstrand i maj 2014. Ett ungt företag alltså, vilket det har gemensamt med de flesta företag i branschen naturligtvis. En serivebyrå inom additiv tillverkning som levererar både inom och utom landet. Med en tillväxt på runt 20-30 procent om året.

Båda ägarna har tidigare jobbat på ett företag i branschen och Claes har med sina 15 år med additiv tillverkning ordentligt på fötterna när han pratar 3D-printing.

Under de 15 åren har det hänt en hel del i branschen?

– Både ja och nej, skulle jag säga. Vi jobbar till exempel med SLS- och SLA-teknikerna och de är inga nya metoder. de har funnits i 25-30 år vid det här laget. Det är de som fortfarande går starkast.

– Men visst har det hänt jättemycket under de senaste åren. På metallsidan är utvecklingen väldigt intensiv, exempelvis. Och när det gäller småprintrarna för hemmabruk, händer det väldigt mycket fortfarande.

Några hemmamaskiner står det inte på servicebyrån Addema i Jönköping. Här handlar det om hela andra produktionsmaskiner.
Vid sidan om SLA och SLS tillverkar Addema även detaljer i CJP – Color Jet printing.
– Med den tekniken kan man tillverka fullfärgsdetaljer. Då kan vi bättre tillgodose kundernas behov.

Passar alla branscher

Det finns ingen specifik bransch för 3D-printing. Den passar alla branscher.
– I princip alla som har behov av att ta fram en ny produkt kan vi jobba med.
– 3D-printing är inte bra på allt, men plockar man godbitarna ur tekniken, man kan man få en väldigt kostnadseffektiv tillverkning. Väldigt komplexa detaljer till exempel. Man kan tillverka helheter där man vid traditionell tillverkning måste göra en produkt i delar för att sedan montera ihop dem. Och så vidare.

– Vi uppmanar våra kunder att redan från början tänka på tillverkningssätt för en detalj; ska den fräsas, formsprutas eller 3D-printas? Traditionellt sett tänker man inte 3D-print, men det är viktigt att tänka på vid konstruktionen, eftersom de har helt andra möjligheter om de beslutar sig för att printa detaljen.

Mot produktion
Det är fortfarande tonvikt på prototyptillverkning när det handlar om addivit tillverkning i Sverige. Men det är ett förhållande som är satt i förändring.
– I dagsläget är det prototyptillverkning som är störst, men det som ökar mest och som vi ser i framtiden är produktionsdetaljer, menar Sjödahl. Och det är där vi satsar.
Redan idag producerar Addema upp till 10 000 detaljer om året av vissa produkter.

– Vi har dessutom invetserat i automationslösningar, just för att förbereda oss bättre för högre produktion. Annars är det mycket handpåläggning i den här brabschen.
Automationen tar hand om produkterna när de är klara i maskinen, plockar dem till olika former av efterbearbetning; avblåsning, blästring och så vidare.

– Men generellt kanske det är lågserieproduktion som gäller för additiv tillverkning fortfarande.
Allt passar inte 3D-tillverkning, men mycket och alltmer kan tillverkas med den här tekniken.

Fördel 3D
– Den starka sidan hos additiv tillverkning är naturligtvis att man stora verktygsinvesteringar, säger Claes Sjödahl.
– Här betalar du bara för detaljen, medan du vid formsprutning betalar för att verktyg som kan kosta flera hundra tusen kronor.
Dessutom är det en tidsödande process att ta fram verktygen.

– Jag pratade med en formsprutningskund som konstaterade att det tog sex veckor att få fram verktyget. Vi tar fram hans detaljer på fem dagar. Så även om själva tillverkningsprocessen vid additiv tillverkning kan tyckas långsam, vinner vi ändå på total produktionstid. Då hjälper det inte att det tar tre sekunder att formspruta en detalj.
– Ledtiderna kan alltså vara väldigt fördelaktiga vid additiv tillverkning. Det beror på vad man jämför med.
– Man kan också enkelt göra ändringar under processen om man av någon aledning vill förändra. Man slipper dyra verktygsändringar utan skickar bara en ny fil, så är det klart.
En annan stor fördel ar materialåtgången. Vid additiv tillverkning får man ytterst lite spill, medan man i subtraktiv bearbetning får väldigt mycket.
– Ska man exempelvis ta fram en detalj ur fem kilo titan, avverkar du kanske bort 80 procent. Additiv tillverkning är i princip tvärtom; du tillför 20 procent material.

Utveckling mot metall
Claes Sjödahl och hans kamrater på Addema håller dörren öppen för en framtid med metall-printing
– Många satsar på att ta fram metallpulver, inte minst svenska leverantörer. Vi har en stark historik vad gäller material på metallsidan. Många är duktiga och kan det här med metallpulver.

– Teknikerna är ju desamma för plast och metall. Man får tänka på ett annat sätt. Metall är lite svårare än att köra plast. Metall krymper och det är betydligt högre värme i de processerna, med påföljd att det lättare slår sig. Man måste tänka på hur man placerar detaljen i kammaren, hur man har support och så vidare.
– Det krävs att operatören har lite mer erfarenhet när man ska printa i metall.
– Idag är det enbart plast för vår del, men metall är ett intressant område...

Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT