DHEF. Foto: Festo.

Mar 14, 2019

Adaptiva gripdonet DHEF från Festo kan plocka upp allt


Det griper om arbetsstycken precis som kameleontens tunga griper om en insekt.

Det ovanliga gripdonet kan plocka upp, samla och sätta tillbaka objekt med många olika former utan manuell justering.

Silikonhöljet på det adaptiva gripdonet DHEF kan anpassa sig efter och gripa om objekt med nästan vilken form som helst. Detta ger ett stabilt och anpassat grepp. Det elastiska silikonet gör det möjligt för gripdonet att exakt anpassa sig till ett brett spektrum av former. Vid kombination med en pneumatisk cylinder, kräver det adaptiva gripdonet låg mängd energi för ett säkert

Formlös, rund, känslig
Till skillnad från de mekaniska gripdonen som finns på marknaden fn, och som bara kan gripa specifika komponenter, är det adaptiva gripdonet extremt flexibelt. Det kan även hantera komponenter med fria och runda former. Eftersom det inte finns några skarpa kanter är det idealisk för gripning av känsliga föremål. I princip kan gripdonet plocka upp flera delar i en och samma rörelse, t ex nötter ur en skål.

Detta innebär att det bioniska gripdonet kan användas för att hantera små detaljer inom klassisk maskinbyggnation, inom elektronik- och fordonsindustrin, i försörjningsenheter till förpackningsinstallationer, för människa/robot-samarbete vid monteringsuppgifter.

Praktiska produktegenskaper
Gripdonet har ett elastiskt silikonmembran som är flexibelt och smidigt. När det är försett med tryckluft och det standardiserade robotgränssnittet med integrerade luftanslutningar har lagts till, är det redo att användas som en praktisk automationskomponent. Standard givarspår för positionsavkänning samt bajonettlås för enkelt byte av höljet, är ytterligare användbara funktioner.

Naturen som förebild
Den unika kombinationen av kraft och formanpassning hos kameleontens tunga kan observeras när den är på jakt efter insekter. När kameleonten har sitt byte i sikte, rullar tungan ut som ett gummiband. Precis innan tungan når insekten, drar den ihop sig i mitten, medan kanterna fortsätter att röra sig framåt. Detta gör det möjligt för tungan att anpassa sig till bytets form och storlek, och för att omsluta det helt. Bytet fastnar på tungan och dras in som om det fångats med fiskelina. Festo Bionic Learning Network med forskare från Universitetet i Oslo använde dessa observationer när de utvecklade en prototyp med namnet "FlexShapeGripper".
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • 17137_NORD-NORDAC-PRO-SK-500P-converter Teknik

  Ny frekvensomriktare från NORD

  Med NORDAC PRO SK 500P lanserar NORD DRIVESYSTEMS en serie frekvensomriktare med senaste komponentteknik och ultimata nivåer av funktionalitet, konnektivitet och modularitet. Omriktarna har ett imponerande antal gränssnitt för kommunikation och fältbussar, innovativa egenskaper liksom ett antal expansionsmöjligheter så att de lätt kan integreras i alla typer av automationsarkitektur.
  9
 • Förbättrade prestanda med Silent Tools™ Teknik

  Vibrationsdämpade CoroBore® 825 förbättrar säkerhet och produktivitet

  Specialisten på skärverktyg och verktygssystem Sandvik Coromant lanserar en ny generation CoroBore® 825 vibrationsdämpade finuppborrningsverktyg. Systemet använder Silent Tools™-teknik, med dämpkroppar som är dimesionerade specifikt för att passa alla adapterstorlekar i sortimentet och ge användaren maximala prestanda.
  12
 • Bosch kopplar batteriladdaren till molnet. Teknik

  Bosch förlänger livet på batterier i elfordon med molnlösning

  Battericeller åldras snabbare beroende på livsföring precis som cellerna i människokroppen. Bosch har nu utvecklat en molntjänst som kompletterar det traditionella batterihanteringssystemet i elfordon där laddningsdata från ett flertal elfordon i realtid kan nyttjas för både effektivare och skonsammare laddning.
  15