Acrons 3D-tekniker Kevin Larsson i en del av maskinparken. På bilden två 3D-systems Vanguards och längst t.h. den största och nyaste, en EOS P760, drygt ett år gammal.

Mar 17, 2017

Rekorduppdrag till Anderstorpföretaget


För 20 år sedan var företaget en traditionell svetsverkstad. Idag utgör 3D-print 80% av omsättningen och man har i dagarna levererat sin största serieorder.

- Det var vårt största uppdrag någonsin, berättar Kim Johansson, teknisk säljare på Acron-Form i Anderstorp. Kanske inte sett till maskintid eller volym och storlek på detaljer, men absolut till antalet.

Uppdraget bestod i att printa fram 16,000 distanser i polyamid, med metoden SLS (selektiv lasersintring) till en kund inom fordonsindustrin. Storleken på detaljerna i kombination med noggrant utvecklade arbetsprocesser för produktionsprojekt, förde med sig ett marknadsmässigt acceptabelt pris på oslagbar tid.

- Det här projektet utgör ett klockrent exempel på vår satsning ”3D-printing för produktion”, förklar Kim Johansson för Svensk Verkstad. Det är helt enkelt inga prototyper det handlar om, utan produktionsdetaljer.

- I det här fallet var SLS det snabbaste sättet att få fram distanserna på. Bristen på distanser riskerade ett stopp i kundens produktion, men tack vare de snabba leveranstider som 3D-printing för med sig kunde vi inom tre dagar leverera de första 5000 detaljerna, berättar Kim Johansson. 1,5 vecka efter orderdatum kunde vi leverera de sista distanserna av totalt 16000 st.

- En annan sak som vi gillar med det här projektet är att det är så enkla detaljer. Det finns inget som säger att de måste printas, geometri- eller funktionsmässigt, utan det fungerar och håller lika bra som ”standardmodellen”. Det var leveranstiden som avgjorde att ett printat parti behövdes.

Rekordordern med 16000 3D-printade distanser till fordonsindustrin.

Det är snart 20 år sedan företaget Acron i Anderstorp (på den tiden i Bredaryd) tog form, till en början en traditionell svetsfirma, vars fokus låg på att reparera verktyg till industri som arbetade med formbunden produktion. Men när företagets nuvarande ägare, tillika VD, Kenny Johanson kom in i företaget började man blicka framåt och titta på möjligheterna inom 3D-printing. 1996 började företaget ombesörja 3D-printade detaljer och 1997 skaffade man sig sin första egna 3D-printer. Då var det SLA som gällde. I början av 2000-talet införskaffades en första SLS-maskin, vilket är den teknik man jobbar mest med idag.

2012 byggdes hela den gamla svetsavdelningen om till en ny produktionshall och nu nästan 20 år senare utgör 3D-printing över 80% av verksamheten. Acron har idag 17 medarbetare som alla är experter på de olika 3D-tekniker som finns inom friformsframställning. Företaget förfogar över fyra SLS-system och ett SLA-system.

- Vi har gått från att reparera verktyg till att förverkliga designers, innovatörers, konstruktörers och företags idéer och produkter, säger Kim Johansson.

Han betonar dock att svets- och reparationsavdelningen för formverktyg finns kvar!
  • Apr 22, 2021

    Stabilt kvartal för SKF

    Nyheter Förväntar sig en försäljningsvolym i andra kvartalet i nivå med före pandemin.
    16
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT