Jul 7, 2016

ABB:s vd positiv i heta stolen


ABB:s vd Johan Söderström var positiv inför svensk industris framtid under en utfrågning i Dagens Industri "heta stolen" igår morse i Almedalen.

Svensk Verkstad direkt på plats i Almdedalen.

Efter energiöverenskommelsen känns det som vi fått energi i energifrågan, så vi kan jobba vidare med lösningarna. Integrationsfrågan är väldigt viktig och vi skulle inom ABB inte vara där vi är om vi inte haft duktiga medarbetare från 50 olika länder. Hållbarhet är en annan stor fråga tar vi på stort allvar inom ABB. Det görs mycket med ungdomar och vi kan göra mycket mer med ungdomar.

Det är några av de frågor som Johan Söderström, chef för ABB Sverige, har med sig från Almedalen 2016. Det framgick när han på onsdagsmorgonen hamnade i Dagens Industris heta stol och fick svara på chefredaktör Lotta Edlings frågor.

Ett fokusområde under samtalet var den digitala omställningen med Industri 4.0, IoT, robotisering...

- Robotiseringen är fortfarande ett hot mot jobben, om man genomför den på fel vis, sa Lotta Edling. Hur tänker ABB där?

- Robotarna har tagit bort många farliga jobb och gör därför nytta när det gäller hälsa och säkerhet för människor, sa Johan Söderström. Men robotarna är ju också där för att skapa konkurrenskraft och produktivitet. Robotarna tar bort vissa jobb, men samtidigt skapas också nya jobb. Men de företag som är agila och på hugget och jobbar med rätt partnerskap och förstår vad digitaliseringen innebär, kommer att finnas kvar. De företag som klamrar sig fast vid sina gamla sätta att jobba, kommer att få problem om tio år. Jag väljer att annalka mig frågan på ett positivt sätt med stor respekt.

- Det talas om en fjärde industriell revolution. Hur tänker ni kring det begreppet?

- I Tyskland går inte bara industrin utan även politiken, akademin – hela samhället – hundra procent in för det. I Sverige vill vi också att vi ser det här som ett kunskapslyft. Inom ABB definierar vi Internet of Things som Sakernas, Tjänsternas och Människornas internet. Att koppla ihop teknologi med människor. Vår kollaborativa robot YuMi, som kan jobba sida vid sida med människor, är ett exempel på det. Ett nytt tänkesätt så att säga. Då får man ut ännu mer kraft i den här industriella revolutionen, som jag egentligen tycker är en evolvering.

- Hur tänker du kring Brexit-beslutet?

- Vi kommer inte att abdikera från den brittiska marknaden, där vi har 3 000 medarbetare och många viktiga kunder. Det första vi gjorde när vi hörde beslutet var att omfamna våra medarbetare och jobbar väldigt nära våra kunder nu. Personligen tycker jag naturligtvis att det är tråkigt att Storbritannien lämnar EU.

- Vad tänker du om konjunkturen generellt sett just nu?

- Vi ser en svag tillväxt i USA, vi ser en svagare tillväxt än tidigare i Asien. Vi ser att Europa haft en relativt bra tillväxt, sedan får vi se vad som händer, men den växer. Vi opererar på en marknad som är värd 600 miljarder dollar, med otroliga förutsättningar för oss i och med att digitalisering, robotisering och automatisering är något som alla kunder vill prata om. Vi har väldigt mycket att göra själva och bestämma hur bra det ska gå för oss.

- Vilken enskild politisk fråga är viktigast just nu?

- Förutsättningarna för digitaliseringen är enorma för Aktiebolaget Sverige att göra skillnad, så om vi i Sverige tar vara på alla duktiga små och stora företag, akademi – den samverkan som är helt unik, är enorma potentialer för Sverige att göra skillnad inte bara i Sverige utan i hela världen. I integrationsfrågan tror jag vi alla känner att vi gör för lite, så den vill vi gå hem och göra bättre. Och så skolan – satsa på juniorerna, på ungdomarna. Det är nog de viktigaste frågorna för oss. Energifrågan löser vi!

- Vilka politiker siktar du på att träffa i Almedalen?

- Jag ska köra high five med Baylan om energiöverenskommelsen idag…

Bild: Johan Söderström inspirerade bara med sin positiva uppenbarelse när han ”satt” i Dagens Indusris heta stol tillsammans med chefredaktör Lotta Edling.

Foto: Mikael Harrison, Svensk Verkstad
  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    117
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT