ABB HVDC omriktarstation

Jan 11, 2017

ABB vinner order på 100 miljoner dollar för att uppgradera historisk HVDC-länk i USA


Uppgradering av omriktarstation för att förbättra tillförlitligheten i elnätet på den 46 år gamla kraftlänken Pacific Intertie

ABB har vunnit en order värd mer än 100 miljoner dollar från det amerikanska vatten- och elbolaget Los Angeles Department of Water and Power (LADWP) för att modernisera den befintliga HVDC-omriktarstationen i Sylmar i Kalifornien. Stationen utgör en viktig del av den kraftlänk mellan nordvästra USA och södra Kalifornien som driftsattes 1970. Beställningen gjordes under fjärde kvartalet 2016.

Omriktarstationen i Sylmar, som ligger norr om Los Angeles, är den södra stationen för Pacific DC Intertie, en 1 360 km lång HVDC-länk som går till omriktarstationen i Celilo i närheten av Columbiafloden i Oregon. Pacific DC Intertie leder elektricitet från nordvästra USA till hela tre miljoner hushåll i området runt Los Angeles. Normalt går kraftflödet från norr till söder, men under vintern förbrukar man i norr en avsevärd mängd energi för uppvärmning medan det går åt mindre i söder, varför kraftflödet går i motsatt riktning. Pacific Intertie möjliggör ett flöde mellan nordvästra USA och södra Kalifornien, något som bidrar till att balansera tillgång och efterfrågan.

”Pacific Intertie var den första större HVDC-länken som installerades i USA och den har försett miljontals människor i USA med elkraft under närmare fem decennier”, säger Claudio Facchin, global chef för ABB:s division Power Grids. ”Vi är glada över att återvända till detta pionjärprojekt. Efter framgångarna med Celilo kommer uppgraderingen i Sylmar att bidra till att säkerställa kraftförsörjningen samtidigt som stationen ger bättre effektivitet och tillförlitlighet med en utomordentlig kontrollnivå. ABB är marknadsledande inom HVDC och detta projekt bekräftar vårt engagemang för service och livstidssupport, en viktig del i ABB:s strategi Next Level.”

Digitalisering är en viktig del av uppgraderingen eftersom den senaste versionen av ABB:s mest avancerade digitala styr- och skyddssystem MACH kommer att installeras. Som meddelats tidigare var Celilo, den norra omriktarstationen i länken, den första installationen i världen att uppgraderas till detta senaste styrsystem. Andra viktiga komponenter i uppgraderingen av Sylmar-stationen är AC- och DC-filter, shuntreaktorer samt mät- och hjälputrustning.

Det digitala MACH-systemet övervakar, styr och skyddar den avancerade maskinvaran i stationen och hanterar tusentals operationer för att säkerställa högsta möjliga tillförlitlighet. Systemet bidrar också till att skydda överföringslänken från oväntade störningar som blixtnedslag. MACH fungerar som hjärnan i HVDC-länken och har utformats att köra dygnet runt i decennier framöver. Det är försett med avancerad felregistrering och funktioner för fjärrkontroll. ABB:s MACH-system är världens mest driftsatta styrlösning för HVDC- och FACTS-installationer (Flexible Alternating Current Transmission Systems) och över 1 100 sådana system är i drift runt om i världen.

Sedan ABB tagit hem kontraktet att delta i byggandet av Pacific Intertie 1965 har företaget haft långvarigt samarbete kring kraftlänken och levererat flera prestanda- och livsförlängande uppgraderingar under de 46 år länken varit i drift. Detta är ABB:s sjätte order för arbete på Pacific Intertie.

ABB banade väg för HVDC-teknik för över 60 år sedan och har genomfört över 110 HVDC-projekt. Det motsvarar en total installerad kapacitet på över 120 000 megawatt, vilket utgör ungefär hälften av den installerade basen världen över. ABB ligger fortfarande i framkanten av HVDC-innovation och har en unik position i energisektorn med möjlighet att tillverka alla nyckelkomponenter för HVDC-system internt.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT