Jan 10, 2017

ABB vinner jätteorder på 640 miljoner dollar för långdistanslänk i Indien


Ny kraftlänk på över 1 800 km kommer att ge elektricitet till mer än 80 miljoner människor

ABB samarbetar med Indiens statliga kraftbolag Power Grid Corporation of India Limited (POWERGRID) i ett jätteprojekt värt över 640 miljoner dollar för ABB om att leverera en länk för kraftöverföring med kapacitet att leverera tillförlitlig el till över 80 miljoner människor. Raigarh-Pugalur-systemet består av ett 800 kV UHVDC-system som kommer att koppla samman Raigarh i centrala Indien med Pugalur i i den södra delstaten Tamil Nadu.

Den 1 830 km långa länken kommer att bli en av de längsta i världen.  Med en kapacitet på 6 000 megawatt – motsvarande mer än sex stora kraftverk – kommer man att kunna tillgodose elbehoven för över 80 miljoner människor i Indien. Tvåvägslänken kommer att integrera el från värmekraft och vindkraft för transport till tätbefolkade regioner hundratals mil bort och stödja elbehovet i söder när vindstyrkan är låg och sedan överföra ren energi till norr när det finns ett överskott på vindkraft.

”ABB är hedrade att samarbeta med POWERGRID i detta smarta långdistansprojekt”, säger ABB:s koncernchef Ulrich Spiesshofer. ”Att leverera tillförlitlig elektricitet till de delar av Indien som har stor efterfrågan på el är en topprioritering för den indiska staten då man vill stödja landets imponerande tillväxttakt. ABB har varit starkt engagerade i Indien i mer än hundra år och i och med denna nya långdistanslänk levererar vi fördelarna med energiomvandlingen till Indien och bygger på styrkan av vår starka lokala tillverkningsnärvaro. Med vår toppmoderna UHVDC-teknik kan vi balansera förnybar el med konventionell elförsörjning över långa distanser på ett smart och tillförlitligt sätt.”

ABB är global marknadsledare och den givna partnern för starkare, smartare och grönare elnät runt om i världen i och med att företaget ger sitt stöd till energi- och kraftbolag att kunna dra nytta av energiomställningen och den fjärde industriella revolutionen. ABB:s division Power Grids, som kommer att leverera jätteprojektet, är nummer ett i världen i detta marknadssegment.

”Som en del i strategin Next Level är vi engagerade i att leverera banbrytande tekniker som HVDC för att integrera förnybara energikällor och överföra kraft på ett tillförlitligt och effektivt sätt, och ge viktig tillgång till elektricitet som gör verklig skillnad i människors liv”, säger Claudio Facchin, global chef för ABB:s division Power Grids. ”Vi kommer att utnyttja vår omfattande lokala tillverknings- och teknikbas i Indien och vårt beprövade samarbete med vår konsortiepartner BHEL för genomförandet av detta prestigefyllda projekt”.

”Det är fantastiskt roligt att ABB fått fortsatt förnyat förtroende med att utveckla ett starkare transmissionsnät i Indien. Det är en mycket viktig del i att skapa ett hållbart samhälle med bättre förutsättningar till ett bra liv för många människor”, säger Johan Söderström, VD ABB Sverige.

”Projektet planeras vara färdigställt 2020 och kommer att bli ett nytt exempel på hur vi genomför dessa omfattande HVDC-projekt med en kombination av vår globala HVDC-kompetens och med leveranser från ABB:s enheter i Sverige och Indien”, säger Niklas Persson, global chef för HVDC inom ABB.

ABB har en imponerande meritlista vad gäller HVDC i Indien, där företaget introducerade tekniken för drygt 25 år sedan med projektet Vindhyachal 1989. Raigarh-Pugalur är ABB:s sjätte HVDC-projekt i Indien och företagets andra UHVDC-installation, efter flerterminalslänken North-East Agra som delvis redan har kraftsatts och är i slutfasen av färdigställandet. I det nyckelfärdiga projektet ingår design, konstruktion, leverans, installation och driftsättning. Tekniken som ska levereras i projektet är bland annat de kompletta UHVDC-stationerna, inklusive transformatorer, omformarventiler, kylsystem samt kontroll- och skyddsutrustning.

Överföring av ultrahögspänd likström (UHVDC) är en vidareutveckling av HVDC-tekniken som utvecklades av ABB för mer än 60 år sedan. ABB har levererat runt 110 HVDC-projekt, som tillsammans har en total installerad kapacitet av mer än 120 000 MW och utgör runt hälften av den globala installerade basen.

HVDC-länkar hjälper till att bevara land eftersom de tar upp endast en tredjedel av det utrymme som annars krävs. I detta fall innebär det en besparing på cirka 244 kvadratkilometer mark – cirka en tredjedel av Bangalore eller hela staden Kuala Lumpur. Jätteprojektet ska också utrustas med särskilt utrymmessnål teknik som minimerar storleken på omriktarstationerna.

Det totala projektvärdet ligger på mer än 840 miljoner USD och balansen kommer att genomföras av ABB:s konsortiepartner BHEL (Bharat Heavy Electricals Limited), ett ledande offentligt företag i Indien. Orden lades under fjärde kvartalet 2016.

Jätteprojektet beräknas slutföras under 2019.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är en pionjär med banbrytande teknik inom elektrifieringsprodukter, robotar, motorer och drivsystem, industriell automation och kraftnät. Vi betjänar kunder inom energi, industri samt transport och infrastruktur i hela världen. Med över 125 år av innovation skapar ABB idag framtiden inom industriell digitalisering samt driver energiomställningen och den fjärde industriella revolutionen. ABB verkar i över 100 länder och har ungefär 135 000 medarbetare. www.abb.com
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT