Jul 16, 2016

ABB tar order på banbrytande teknik till Schweiz


ABB tar hem första kommersiella ordern på banbrytande teknik som laddar elbussar på 15 sekunder till Genèves kollektivtrafik

Revolutionerande teknik utan behov av luftburna ledningar möjliggör utsläppsfria, tystgående stadsbussar istället för dieselbussar och erbjuder en modell för framtida urbana transporter.

ABB har tagit emot order värda mer än 16 miljoner dollar från Transports Publics Genevois (TPG), Genèves lokaltrafikföretag, samt den schweiziska busstillverkaren HESS, på teknik för blixtsnabb batteriladdning och elsystem ombord till 12 elbussar av typen TOSA (Trolleybus Optimisation Système Alimentation) som ska gå längs busslinje 23, vilken förbinder flygplatsen i Genève med stadens förortsområden. De nya bussarna väntas minska koldioxidutsläppen med så mycket som 1 000 ton per år, jämfört med de befintliga dieselbussarna.

ABB ska leverera och placera ut 13 laddstationer längs busslinjen samt matarstationer vid tre terminaler och fyra depåer. Detta blir världens snabbaste anslutningsteknik, som på mindre än en sekund ansluter bussen till laddstationen. Batterierna kan sedan laddas med 600 kilowatt på 15 sekunder vid hållplatser längs linjen och med ytterligare 4-5 minuters laddning vid terminaler och ändhållplatser är batterierna fulladdade. Den innovativa tekniken har utvecklats av ABB:s ingenjörer i Schweiz.

”Vi är stolta över den här revolutionerande tekniken som stödjer Genèves vision om en tystgående och utsläppsfri kollektivtrafik. Tekniken erbjuder en modell för framtida urban kollektivtrafik och stärker vår vision om hållbara transporter för en bättre värld”, säger Claudio Facchin, global chef för ABB:s division Power Grids. Som en del av vår strategi Next Level förbinder vi oss att utveckla lösningar och teknik som löser kundernas problem och minskar miljöpåverkan.”

Beslutet att sätta in TOSA-bussar på linje 23 togs efter ett framgångsrikt pilotprojekt med en första buss på rutten mellan flygplatsen och mässcentret Palexpo. Busslinjen kommer att ändras något för att uppnå en snabb förbindelse till den nya förorten Praille-Acacias-Vernet, som planeras få 11 000 bostadslägenheter och 11 000 kontorsarbetsplatser. När busslinjen är i full drift 2018 kommer ledbussarna att lämna båda terminalerna var tionde minut under rusningstid. Kapaciteten beräknas till 10 000 passagerare per dag och de nya bussarna kommer att minska både buller och växthusgasutsläpp jämfört med dagens dieselbussar.

Enligt en separat order från HESS ska ABB också leverera 12 flexibla drivlinelösningar, inklusive integrerad traktions- och kraftsomriktare, takmonterade batterienheter, ETS (Energy Transfer Systems) och permanentmagnetmotorer till bussarna. Båda beställningarna inbegriper femåriga underhålls- och serviceavtal för att säkerställa högsta driftsäkerhet, effektivitet och säkerhet.

”Införandet av TOSA på linje 23 är resultatet av samarbete mellan parter från offentliga och privata sektorn som har investerat i den här visionen. Det här innovativa projektet banar väg för framtida transporter genom en hållbar och miljöanpassad lösning som gynnar hela vårt samhälle”, säger Luc Barthassat, ansvarig för transport- och miljöfrågor i Genève.

Genève är en ledande världsstad känd som diplomatstad, finansiellt centrum samt teknik- och innovationscenter. Här har ett stort antal internationella organisationer huvudkontor, inklusive FN och Röda korset. Den är också ett populärt turistmål som erbjuder hög standard och livskvalitet.

ABB tillhandahåller en mängd teknik för transportsektorn, bland annat till järnväg, tunnelbana, elbussar och elbilar. Transport och infrastruktur utgör en av ABB:s tre kundgrupper tillsammans med energiföretag och industri, och hållbara transporter är ett av fokusområdena i ABB:s strategi Next Level.

ABB har verkat i Schweiz i 125 år och har arbetat länge för transportsektorn, inklusive järnväg. Nyligen levererade ABB teknik som hjälper till att strömförsörja och ventilera den nyligen driftsatta Gotthardtunneln genom Alperna, 57 kilometer lång – världens längsta järnvägstunnel.

ABB (www.abb.com) är ett ledande globalt teknikföretag inom kraft och automation. Våra lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för kunder inom energi, industri, transport och infrastruktur. ABB-koncernens bolag verkar i omkring 100 länder och har ungefär 135 000 medarbetare.

abb  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    117
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT