Foto: ABB.

Aug 4, 2017

ABB tar hem order på 30 miljoner dollar på förnybara energikällor i Tyskland


Ordern på 30 miljoner dollar är för att stärka integreringen av förnybara energikällor i Tyskland

Stabiliseringsteknik för elnätet samt ABB AbilityTM-baserat kontrollsystem för utökad tillförlitlighet

ABB har fått en order på cirka 30 miljoner dollar från den nederländsk–tyska operatören TenneT för att tillhandahålla en stabiliseringslösning som utökar tillförlitligheten och kvaliteten i strömförsörjningen när elnätet utgörs av allt mer förnybar energi. Orden bokades under andra kvartalet 2017.

Tysklands energiomvandlingsplan ”Energiewende” siktar på ett mål med minst 80 procent förnybar energi per 2050. Andelen vind- och solkraft i energimixen går snabbt framåt och står nu för över 40 procent av Tysklands elförsörjning. I och med att Tysklands strömförsörjning går från att förlita sig till stabila, centraliserade energikällor – som kärnkraft och värmekraftverk – till mer volatila och decentraliserade förnybara energikällor – som vind- och solkraft – behöver landet lösa problem med stabilitet och spänningsfluktuationer som påverkar strömförsörjningen.

Som en del av lösningen kommer ABB att leverera en statisk hybridkompensator (STATCOM) som ska installeras i Borken-ställverket i Hessen i centrala Tyskland. STATCOM-systemet kommer att stärka elnätet med flexibel reaktiv strömkompensation och dynamisk spänningsstabilisering för att minska risken för spänningskollaps och strömavbrott.

ABB:s STATCOM-system är en intelligent enhet som stabiliserar de spänningsfluktuationer som är en naturlig del av intermittent vind- och solenergi och bidrar till att överföra elen på ett jämnt sätt. ABB:s avancerade MACH™-kontrollsystem, som ingår i det digitala erbjudandet ABB Ability™, är själva hjärnan i STATCOM och övervakar, styr och skyddar systemet samt säkerställer en tillförlitlig och effektiv strömförsörjning.

”Vi är glada att åter samarbeta med TenneT och stötta Tysklands mål att tillhandahålla ren vindkraft till miljontals människor”, säger Claudio Facchin, global chef för ABB:s division Power Grids. ”Vår innovativa STATCOM-teknik kommer att stärka kraftöverföringskapaciteten och förbättra elkraftskvaliteten. Projektet är ett exempel på ABB:s strategiska fokus på förnybara energikällor där vi utnyttjar olika tekniker för att stärka vår position som den givna partnern för att möjliggöra ett kraftfullare, smartare och grönare elnät.”

ABB:s hybridsystem STATCOM ingår i ABB:s familj av FACTS-tekniker (Flexible Alternating Current Transmission Systems) som hjälper till att öka kapaciteten och flexibiliteten hos kraftöverföringslänkar. ABB har levererat fler än 800 FACTS-installationer runt om i världen.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är pionjär med banbrytande teknik inom elektrifieringsprodukter, robotar och drivsystem, industriell automation och kraftnät. Vi betjänar kunder inom energi, industri samt transport och infrastruktur i hela världen. Med över 125 år av innovation skapar ABB idag framtiden inom industriell digitalisering samt driver energiomställningen och den fjärde industriella revolutionen. ABB verkar i över 100 länder och har ungefär 132 000 anställda. www.abb.com

abb • May 18, 2021

  Autoliv bygger ny rattfabrik

  Nyheter Bilsäkerhetsföretaget tillverkar 20 miljoner rattar årligen och satsar på toppmoderna tillverkningsprocesser.
  408
 • May 18, 2021

  LKAB överklagar EU-beslut

  Nyheter EU-beslutet gynnar producenter med stora koldioxidutsläpp, menar gruvföretaget.
  86
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT