Foto: ABB.

Feb 15, 2018

ABB tar affär värd över 340 miljoner


Ingår som en del i Tysklands omställning till minst 80 % förnybar energi till år 2050.

ABB har vunnit en order värd cirka 45 miljoner dollar, motsvarande ca 340 miljoner svenska kronor, från den tyska kraftnätsoperatören TransnetBW. Ordern avser uppgradering av en elkraftsanläggning i Philippsburg i delstaten Baden-Württemberg i sydvästra Tyskland. Det befintliga luftisolerade ställverket (AIS) ersätts av ett kompakt 380 kV gasisolerat ställverk (GIS) inom projektet. Beställningen gjordes under fjärde kvartalet 2017.


Tyskland genomför en plan för energiomställning, känd som ”Energiewende”, som omfattar ett mål på minst 80 % förnybar energi till år 2050. Det tyska kraftsystemet rör sig från traditionell fossilbaserad energiproduktion till ett mycket större beroende av ”rena” energiformer som vind- och solkraft. För att elnätet ska kunna ta emot dessa ökande mängder förnybar energi måste både flexibiliteten och kapaciteten byggas ut.

De första nord-sydliga överföringarna baserade på högspänd likströmsteknik (HVDC) i utvecklingsplanen för elnätet förbinder Osterath i Nordrhein-Westfalen med Philippsburg. HVDC-länken, som är ett samprojekt mellan Amprion och TransnetBW, överför elektricitet från förnybara energikällor till södra Tyskland. Den anslutna 380 kV GIS-stationen garanterar sedan en sömlös inmatning av den ”gröna energin” i kraftnätet.

”Utvecklingen av ABB:s senaste kompakta, tillförlitliga och effektiva GIS-teknik bidrar till att stärka det tyska kraftöverföringssystemet”, säger Patrick Fragman, chef för ABB:s affärsenhet Grid Integration inom divisionen Power Grids. ”Vi är också stolta över att fortsätta att bidra till den tyska energivisionen och stödja omställningen till förnybara energiformer, vilket är ett nyckelområde i ABB:s strategi Next Level.”

Som en del av projektet kommer det befintliga utomhusställverket att ersättas av ett kompakt 380 kV gasisolerat ställverk (GIS) med tre samlingsskenor. ABB ansvarar även för konstruktion av sekundärutrustning och alla hjälpsystem.

Den kompakta inomhusdesignen i ABB:s GIS-teknik innebär också platsbesparing med upp till 70 % jämfört med det hittills använda AIS-ställverket. Placeringen av ställverket inomhus skyddar mot väder och vind och föroreningar.
  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    116
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT