ABB säljer sin solenergiverksamhet.

ABB säljer sin solenergiverksamhet.

Jul 9, 2019

ABB säljer solenergiverksamheten


ABB meddelade idag att koncernen säljer sin verksamhet med solinverterare till det italienska företaget FIMER S.p.A. Det kostar ABB drygt 4 miljarder.

Verksamheten med solenergiinstallation köptes från Power-One 2013 av ABB:s division Diskrete Automation and Motion, och när verksamheten nu säljs kommer transaktionen att ge bolaget en avyttringsrelaterad kostnad på drygt 4 miljarder kronor.

Verksamheten sorterar idag under ABB Electrification och har under åren påverkat divisionens resultat negativt. I sitt pressmeddelande skriver ABB att transaktionen kommer att öka framtidsutsikterna för solenergiinverterarverksamheten och göra det möjligt för ABB att fokusera sin affärsportfölj på andra tillväxtmarknader.

ABB:s solenergiföretag har omkring 800 medarbetare i mer än 30 länder med tillverkning och FoU i Italien, Indien och Finland. Under 2018 gav verksamheten, som omfattar ett stort antal produkter, system och tjänster, intäkter på omkring 290 miljoner dollar.

– Försäljningen överensstämmer med vår strategi för löpande systematisk portföljhantering för att stärka konkurrenskraften, fokusera på inkomstkvalitet och högre tillväxtsegment., säger Tarak Mehta, vd för ABB Electrification. Solar är en väletablerad och central inriktning för FIMER och som sådan tror vi att de är en mycket bra ägare till ABB:s solinverterare.

Slutförandet av affären förväntas under första kvartalet 2020 och kommer att vara föremål för vissa villkor, inklusive slutförandet av utskjutningen och föregående samråd med representativa organ för anställda, skriver man vidare i pressmeddelandet.

ABB  • Apr 22, 2021

    Stabilt kvartal för SKF

    Nyheter Förväntar sig en försäljningsvolym i andra kvartalet i nivå med före pandemin.
    16
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT