ABB säljer sin solenergiverksamhet.

ABB säljer sin solenergiverksamhet.

Jul 9, 2019

ABB säljer solenergiverksamheten


ABB meddelade idag att koncernen säljer sin verksamhet med solinverterare till det italienska företaget FIMER S.p.A. Det kostar ABB drygt 4 miljarder.

Verksamheten med solenergiinstallation köptes från Power-One 2013 av ABB:s division Diskrete Automation and Motion, och när verksamheten nu säljs kommer transaktionen att ge bolaget en avyttringsrelaterad kostnad på drygt 4 miljarder kronor.

Verksamheten sorterar idag under ABB Electrification och har under åren påverkat divisionens resultat negativt. I sitt pressmeddelande skriver ABB att transaktionen kommer att öka framtidsutsikterna för solenergiinverterarverksamheten och göra det möjligt för ABB att fokusera sin affärsportfölj på andra tillväxtmarknader.

ABB:s solenergiföretag har omkring 800 medarbetare i mer än 30 länder med tillverkning och FoU i Italien, Indien och Finland. Under 2018 gav verksamheten, som omfattar ett stort antal produkter, system och tjänster, intäkter på omkring 290 miljoner dollar.

– Försäljningen överensstämmer med vår strategi för löpande systematisk portföljhantering för att stärka konkurrenskraften, fokusera på inkomstkvalitet och högre tillväxtsegment., säger Tarak Mehta, vd för ABB Electrification. Solar är en väletablerad och central inriktning för FIMER och som sådan tror vi att de är en mycket bra ägare till ABB:s solinverterare.

Slutförandet av affären förväntas under första kvartalet 2020 och kommer att vara föremål för vissa villkor, inklusive slutförandet av utskjutningen och föregående samråd med representativa organ för anställda, skriver man vidare i pressmeddelandet.

ABBLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • 17137_NORD-NORDAC-PRO-SK-500P-converter Teknik

  Ny frekvensomriktare från NORD

  Med NORDAC PRO SK 500P lanserar NORD DRIVESYSTEMS en serie frekvensomriktare med senaste komponentteknik och ultimata nivåer av funktionalitet, konnektivitet och modularitet. Omriktarna har ett imponerande antal gränssnitt för kommunikation och fältbussar, innovativa egenskaper liksom ett antal expansionsmöjligheter så att de lätt kan integreras i alla typer av automationsarkitektur.
  6
 • Förbättrade prestanda med Silent Tools™ Teknik

  Vibrationsdämpade CoroBore® 825 förbättrar säkerhet och produktivitet

  Specialisten på skärverktyg och verktygssystem Sandvik Coromant lanserar en ny generation CoroBore® 825 vibrationsdämpade finuppborrningsverktyg. Systemet använder Silent Tools™-teknik, med dämpkroppar som är dimesionerade specifikt för att passa alla adapterstorlekar i sortimentet och ge användaren maximala prestanda.
  11
 • Bosch kopplar batteriladdaren till molnet. Teknik

  Bosch förlänger livet på batterier i elfordon med molnlösning

  Battericeller åldras snabbare beroende på livsföring precis som cellerna i människokroppen. Bosch har nu utvecklat en molntjänst som kompletterar det traditionella batterihanteringssystemet i elfordon där laddningsdata från ett flertal elfordon i realtid kan nyttjas för både effektivare och skonsammare laddning.
  14