Björn Rosengren. Foto: ABB.

Feb 4, 2021

ABB ökade vinsten


Men pressat av coronapandemin.

På torsdagen presentarade kraft- och automationsföretaget ABB sina siffror för fjärde kvartalet 2020.

Intäkterna uppgick till 7.182 miljoner dollar och det operativa ebita-resultatet ökade till 825 miljoner dollar vilket var en ökning från 710 miljoner dollar under det fjärde kvartalet 2019. Nettoresultatet minskade till minus 79 miljoner dollar (325). 

Orderingången uppgick till 7.003 miljoner dollar vilket var en ökning från 6.886 miljoner dollar under motsvarande period 2019.

”Orderingången var generellt sett stabil jämfört med föregående år, hjälpt av stora order som säkrades inom Industrial Automations marina verksamhet. Rörelsemarginalen gynnades av ett starkt resultat från Electrification, liksom en stabil leverans av Motion”, skriver Björn Rosengren, vd för ABB, i rapporten.

Coronapandemin har pressat ABB under kvartalet och utsikterna är fortsatt dämpade för segment som olja och gas, konventionell kraftgenerering och den marina sektorn, medan kostnaderna för råmaterial stiger.

Bolaget spår en återgång till en positiv orderutveckling jämfört med tidigare år under andra kvartalet 2021.

”Den operativa EBITA-marginalen för koncernen förväntas förbättras tydligt jämfört med föregående år stöttat av förbättringar i flertalet affärsområden samt att sekventiellt förbli i stort sett stabil”, skriver bolaget och konstaterar att bolagets finansiella mål, som antogs i november 2020, förblir oförändrade.

ABB • May 18, 2021

  Autoliv bygger ny rattfabrik

  Nyheter Bilsäkerhetsföretaget tillverkar 20 miljoner rattar årligen och satsar på toppmoderna tillverkningsprocesser.
  410
 • May 18, 2021

  LKAB överklagar EU-beslut

  Nyheter EU-beslutet gynnar producenter med stora koldioxidutsläpp, menar gruvföretaget.
  86
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT