ABB och RISE på Plastteknik Nordic. Foto: ABB.

May 9, 2019

ABB på Plastteknik Nordic i Malmö


På Plastteknik-mässan i Malmö den 8-9 maj visar ABB upp en demonstration som innebär robotbaserad teknik för 3D printing som forskningsinstitutet RI.SE och ABB har utvecklat tillsammans.

Roboten som används är en IRB 1200 med vridbord. Man visar alltså 3D printing live med tillverkning av komponenter i DuraSense från Stora Enso (som ligger vägg i vägg med ABB:s monter). DuraSense är ett biokompositmaterial som innehåller en hög halt av träfibrer som förstärkning, i det här fallet 40 viktprocent. ABB använder detta material för att tillverka – 3D-printa – olika demoprodukter. Denna typ av tillverkning utvecklas mer och mer och robotisering av applikationen passar mycket bra då ABB:s robotar är enkla, snabba och har mycket god bannoggrannhet. Programmeringen görs på några minuter med ABB:s offline programmerings-verktyg RobotStudio och en nyutvecklad Add-In för 3D printning.  

ABB visade också hur den robotbaserade 3D printprocessen är skalbar. ABB har nämligen med sig en halv 3D printad kajak. Denna är tillverkad hos RI.SE i Mölndal där man har en 3D printer baserad på en större robot, IRB 6700, på åkbana. Kajaken är tillverkad av återvunnen ABS-plast.

ABB  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    117
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT