Apr 15, 2016

ABB och Solar Impulse visar att det går att uppnå en ren energiframtid


Genom att flyga över halva jorden på enbart solenergi har Solar Impulse redan bevisat att det är möjligt att producera en stabil och konstant strömförsörjning enbart med användning av förnybar energi. Och på marken arbetar ABB, världsledande inom kraft- och mikronätsteknik, med att hjälpa avlägset belägna samhällen och öar som Hawaii att nu och i framtiden tillgodose de egna energibehoven genom att införliva förnybara och rena energitekniker i elnäten.

I samband med att Hawaii påbörjar den komplexa övergången från ett fossilbaserat förflutet till en framtid med ren energi, visar Solar Impulse och ABB tillsammans att förnybar energi är en tillförlitlig kraftkälla.

Solar Impulse drivs enbart av energi från solen och påbörjar inom kort den andra delen av sin banbrytande 40 000 kilometer långa flygfärd jorden runt då det lättar från Kalealoa Airport på Hawaii med sikte på USA:s fastland. ”Aloha-staten” Hawaii toppar listan bland de 50 staterna genom att de förbundit sig att strömförsörja alla sina öar med 100 % förnybara energikällor till år 2045.

Teknik från ABB finns redan på plats för att hjälpa Hawaii med målet. Den ingår som en del av ön Kauais batterilagringssystem, som bidrar till att säkerställa en kontinuerlig elkraftsleverans och tillhandahåller omedelbar reservkraft i händelse av oplanerade driftstopp.

Solar Impulse microgrid.

”Ett av våra mål med den här historiska jordenruntresan, och för vårt tekniksamarbete med Solar Impulse, är att visa att det går att uppnå ekonomisk tillväxt utan miljöpåverkan med hjälp av smartare och mer hållbara tekniker”, säger Greg Scheu, vd för region Nord- och Sydamerika på ABB. ”Förnybar energi, mikronät, batterilagring, högre effektivitetsstandarder – allt detta visar att det går att försörja världen med ström utan att förstöra vår jord.”

”Vi var tvungna att bygga ett flygplan med en extremt effektiv konstruktion: från elmotorerna till batterierna och manövreringssystemet”, säger André Borschberg, pilot och vd på Solar Impulse. ”Vi har nu ett system som tillvaratar sin egen energi, omvandlar den till lagringsbar elektricitet och hanterar energianvändningen på ett hållbart sätt. Det här är exakt samma sak som ABB gör på marken med sina distribuerade energiresurser eller mikronät.”

”Om Solar Impulse kan flyga dag och natt runt jorden utan fossilt bränsle så visar det att de här teknikerna nu är mogna och redo att lanseras på marknaden så att vem som helst kan använda dem”, säger Bertrand Piccard, pilot och styrelseordförande på Solar Impulse. ”ABB skänker trovärdighet åt det vi arbetar med, eftersom de gör samma sak på marken.”
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT