Koncernchef Ulrich Spiesshofer. Foto: ABB.

Apr 17, 2019

ABB missar förväntningarna


Verkstadsjätten ABB tidigarelägger sin kvartalsrapport och meddelar samtidigt att bolagets vd avgår.

Verkstadsföretaget ABB lämnade på onsdagmorgonen oväntat sin rapport för första kvartalet. Den var väntad den 2 maj. Samtidigt meddelar bolaget att styrelsen i ABB och verkställande direktören Ulrich Spiesshofer gemensamt kommit överens om att han ska avgå från sin roll som vd som han haft sedan 2013. Tills vidare går ABBs styrelseordförande Peter Voser in som verkställande direktör, med omedelbar verkan.

Ebitda-resultatet i kvartalet ökade till 766 (752) miljoner dollar, men det var svagare än analytikernas förväntade 801 miljoner dollar. Intäkterna upgick till 6.847 miljoner dollar strax under analytikernas förväntningar om intäkter på 6.862 miljoner dollar. Även orderingången låg något under förväntan på 7.613 miljoner dollar. Analytikerna hade räknat med 7.649 miljoner dollar.

Peter Voser, schweizisk medborgare, har varit styrelseordförande i ABB sedan april 2015. Innan dess var han VD för Royal Dutch Shell mellan åren 2009 och 2013 och även CFO under åren 2004–2009. Mellan 2002 och oktober 2004 var han även CFO för ABB och en nyckelperson i företagets helomvändning. Voser tillför även bred erfarenhet från styrelsepositioner i ledande bolag såsom Roche, IBM, Catalyst, Temasek Holdings och PSA International i Singapore, skriver ABB i ett pressmeddelande.

ABB kommer att hålla bolagsstämma den 2 maj i Zürich som tidigare planerat och bolaget har inlett rekryteringen av Spiesshofers efterträdare.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • 17137_NORD-NORDAC-PRO-SK-500P-converter Teknik

  Ny frekvensomriktare från NORD

  Med NORDAC PRO SK 500P lanserar NORD DRIVESYSTEMS en serie frekvensomriktare med senaste komponentteknik och ultimata nivåer av funktionalitet, konnektivitet och modularitet. Omriktarna har ett imponerande antal gränssnitt för kommunikation och fältbussar, innovativa egenskaper liksom ett antal expansionsmöjligheter så att de lätt kan integreras i alla typer av automationsarkitektur.
  6
 • Förbättrade prestanda med Silent Tools™ Teknik

  Vibrationsdämpade CoroBore® 825 förbättrar säkerhet och produktivitet

  Specialisten på skärverktyg och verktygssystem Sandvik Coromant lanserar en ny generation CoroBore® 825 vibrationsdämpade finuppborrningsverktyg. Systemet använder Silent Tools™-teknik, med dämpkroppar som är dimesionerade specifikt för att passa alla adapterstorlekar i sortimentet och ge användaren maximala prestanda.
  11
 • Bosch kopplar batteriladdaren till molnet. Teknik

  Bosch förlänger livet på batterier i elfordon med molnlösning

  Battericeller åldras snabbare beroende på livsföring precis som cellerna i människokroppen. Bosch har nu utvecklat en molntjänst som kompletterar det traditionella batterihanteringssystemet i elfordon där laddningsdata från ett flertal elfordon i realtid kan nyttjas för både effektivare och skonsammare laddning.
  13