May 4, 2016

ABB levererar till världens starkaste vindturbiner


ABB ska leverera 40 specialtransformatorer till lika många vindturbiner i en vindkraftpark i Irländska sjön.

Havsbaserad vindkraftpark med 40 turbiner ska leverera grön el till tusentals engelska hushåll.

Turbinerna från MHI Vestas Offshore Wind är 195 meter höga, ungefär två tredjedelar av Eiffeltornets höjd, och väger 1 000 ton styck, runt dubbelt så mycket som en fullastad Airbus A380. De 80 meter långa rotorbladen sveper över en yta motsvarande tre fotbollsplaner och kan producera upp till 8 megawatt (MW). Det gör dem till världens mest effektstarka vindturbiner.

Ordern från MHI Vestas Offshore Wind gäller vindkraftparken Walney Extension Offshore Wind Farm, runt 19 kilometer väster om Walney Island utanför grevskapet Cumbrias kust i nordvästra England. Vindparken ägs av det danska energiföretaget DONG Energy A/S. Ordern följer på en annan order i slutet av 2014 på 32 specialtransformatorer till liknande turbiner i Burbo Bank Extension Offshore Wind Farm, också den i Irländska sjön.

Walney Extension ger möjlighet att generera 660 MW utöver den befintliga vindkraftparkens 367 MW. Den västra delen av utbyggnaden, som ABB kommer att leverera transformatorer till, kommer att stå för hälften av den nya kapaciteten, det vill säga 330 MW. Som tidigare meddelats har ABB också fått i uppdrag att leverera ett kabelsystem för högspänning som kommer att leda ström från vindkraftparken Walney Extension till fastlandet.

När Walney Extension är fullt utbyggd kommer vindkraftparkerna tillsammans att kunna förse över 800 000 hushåll med grön el, vilket bidrar avsevärt till Storbritanniens (UK) mål att 15 procent av den totala energiproduktionen i landet ska komma från förnybara källor år 2020 och minska koldioxidutsläppen.

ABB:s transformatorer (9,7-megavoltampere, 34 kilovolt) ska installeras inne i turbintornen tillsammans med tillhörande lågspänningsprodukter. De specialbyggda transformatorerna uppfyller de strängaste kraven för elektromekanisk utrustning, vilket är en förutsättning i marina miljöer där kvalitet och tillförlitlighet är kritiska faktorer. Transformatorerna har specialdesignade egenskaper och är tillverkade av högteknologiska material och komponenter, med hög beständighet mot vibrationer och kortslutningar och samtidigt en kompakt design för att rymmas genom turbintornens dörröppning. De väger också runt 30 procent mindre än motsvarande standardtransformatorer.

”Dessa transformatorer är specialdesignade för att uppfylla de mycket specifika applikationskrav som världens kraftfullaste vindturbiner ställer och visar på ABB:s styrka vad gäller teknik och innovation, vilket är en avgörande differentierande faktor för att skapa värde för våra kunder”, säger Claudio Facchin, global chef för ABB:s division Power Grids. ”Vi är glada att få fortsätta bidra till integreringen av förnybar energi i elnätet, ett av våra viktiga fokusområden i strategin Next Level.”

ABB erbjuder ett komplett utbud av kraft- och distributionstransformatorer designade för tillförlitlighet, slitstyrka och effektivitet. ABB är en av världens ledande transformatortillverkare och erbjuder både oljefyllda och torra transformatorer, såväl som tjänster inom komplett livstidsservice inklusive byte av delar och komponenter.
  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    117
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT