Nov 2, 2016

ABB levererar kraftlänk till Kina för 40 miljoner USD


Länken ska överföra ren vattenkraft från sydvästra Kina till Guangdong som är ett stort ekonomiskt nav i Kina och en av världens mest tätbebyggda urbaniserade områden.

ABB har tagit hem en order på över 40 miljoner USD för att leverera avancerad kraftutrustningtill överföringslänken för ultrahögspänd likström (800 kilovolt UHVDC) mellan Dianxibei och Guangdong. Projektet, som drivs av China Southern Power Grid Company Limited, en av de två stora kraftnätsoperatörerna i landet, förväntas överföra 5 000 megawatt (MW) effekt över en sträcka på över 1 950 kilometer. Beställningen gjordes under tredje kvartalet 2016.

Länken ska överföra ren vattenkraft från Yunnan-provinsen i sydvästra Kina till Pärlflodsdeltat i Guangdong, en av de mest tätbebyggda urbaniserade regionerna i världen och ett stort nav för ekonomi och tillverkning i Kina. Länken har kapacitet att uppfylla det årliga elförbrukningsbehovet för över 10 miljoner människor, baserat på den genomsnittliga nationella förbrukningen per capita. Den kommer också att hjälpa regionen minska kolförbrukningen betydligt och mildra utsläppen av kol- och svaveldioxid.

”Vi är glada att vår avancerade kraftteknik gör det möjligt för den längsta UHVDC-länken i södra Kina att ge ren el åt miljoner människor och minska miljöpåverkan”, säger Claudio Facchin, chef för ABB:s division Power Grids. ”Teknologi inom ultrahög spänning är en central del i vår strategi Next Level och hjälper expanderande länder som Kina att tillförlitligt och effektivt överföra ökande mängder ren, förnybar energi över större avstånd.” 

ABB:s teknologi kommer att tas i drift på Xinsong-omformarstationen i Yunnan och Dongfang-stationen i Guangdong. Xinsong-omformarstationen ligger på 2 400 meters höjd, och ventilerna har utformats särskilt för att uppfylla de krävande elektriska och mekaniska behoven i den kärva miljön. ABB tillhandahåller också dead-tank-brytare, live-tank-brytare och likströmskondensatorer, samt utrustning för ventil och ventilhallar.

UHVDC-överföring är en vidareutveckling av HVDC, en teknik där ABB bröt nya vägar för över 60 år sedan, och utgör det största språnget inom kapacitet och effektivitet på över tjugo år. ABB bidrar till ett antal UHVDC-länkar över hela Kina och förvaltar sitt arv som banbrytare genom att framgångsrikt utvecklat och testat teknik för de högsta likströmspänningsnivåerna i världen.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT