Foto: ABB.

Sep 25, 2017

ABB gör miljardförvärv


Köper en del av den amerikanska industrijätten General Electric för 2,6 miljarder dollar, vilket motsvarar nära 21 miljarder svenska kronor.

ABB tillkännagav idag förvärvet av GE Industrial Solutions, GE:s globala verksamhet för elektrifieringslösningar. GE Industrial Solutions har djupa kundrelationer i mer än 100 länder och en etablerad installerad bas med starka rötter i Nordamerika som är ABB:s största marknad. GE Industrial Solutions har sitt huvudkontor i Atlanta, Georgia, med cirka 13 500 anställda runt om i världen.

GE Industrial Solutions hade under 2016 en omsättning på cirka 2,7 miljarder dollar. ABB kommer att förvärva GE Industrial Solutions för 2,6 miljarder dollar; transaktionen kommer att bidra positivt till vinsten per aktie under det första året.

ABB räknar med att realisera cirka 200 miljoner dollar av årliga kostnadssynergier under år fem, vilket kommer att vara avgörande för att GE Industrial Solutions ska nå upp till samma prestation som branschkollegor. 

"Med GE Industrial Solutions stärker vi vår position som nummer två inom elektrifiering globalt och utökar vår tillgång till den attraktiva nordamerikanska marknaden", säger ABB:s koncernchef Ulrich Spiesshofer. "I kombination med den långsiktiga strategiska leverantörsrelationen med GE skapar denna transaktion ett betydande värde för våra aktieägare.”

Tarak Mehta, global chef för ABB:s division Electrification Products, säger: "Förvärvet stärker vår position vid valet av partner för elektrifiering globalt och i Nordamerika. Vi ser fram emot att arbeta med GE Industrial Solutions och ABB:s kunder och distributionspartners för att skapa nya möjligheter på denna mycket attraktiva kärnmarknad för vår division. Vi har en tydlig integrationsplan för att realisera synergierna för denna kombination och för att återföra vår sammansatta verksamhet till målmarginalkorridoren under 2020."

Givet transaktionen har ABB beslutat att avvakta med det tidigare tillkännagivna aktieåterköpsprogrammet.

Transaktionen förväntas stängas under andra kvartalet 2018, med förbehåll för sedvanliga myndighetsförfaranden.

GELoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT