Foto: ABB.

Apr 4, 2017

ABB genomför miljardförvärv inom automation


Gör ABB till den enda automationsleverantören som erbjuder hela spektrat av teknik och mjukvara.

ABB köper Österrikebaserade automatiseringssbolaget B&R. Affären är "en milstople", enligt vd Ulrich Spiesshofer. Det uppger Nyhetsbyrån Direkt.

B&R, Bernecker + Rainer Industrie-Elektronik GmbH, är verksamt inom maskin- och fabriksautomatisering och omsatte drygt 600 miljoner dollar, motsvarande närmare 5,4 miljarder kronor, under räkenskapsåret 2015/16.

ABB uppger inte vad man betalar för att köpa B&R, men prismultipeln uppges vara i linje med jämförbara bolag. En källa som är insatt i affären uppger för Reuters att att köpeskillingen uppgår till "nära 2 miljarder dollar", motsvarande 18 mdr kr.

Förvärvet är strategiskt sett bolagets viktigaste någonsin, summerade vd Ulrich Spiesshofer bolagsköpet vid en presskonferens på tisdagen, enligt Affärsvärlden.

- Den här affären är en milstolpe för ABB, då B&R sluter ett historiskt glapp i ABB:s automationserbjudande. Den passar perfekt och gör ABB till den enda automationsleverantören som erbjuder hela spektrat av teknik och mjukvara…, skriver Ulrich Spiesshofer i ett pressmeddelande.

B&R har omkring 3.000 anställda varav omkring 1.000 är ingenjörer inom tillämpning, forskning och utveckling. Bolagets huvudkontor i österrikiska Eggelsberg blir ABB:s nya globala center för maskin- och fabriksautomatisering.

På "medellång sikt" är ABB:s ambition att B&R ska omsätta mer än 1 miljard dollar, enligt pressmeddelandet.

Affären väntas fullföljas under sommaren 2017.
Loading...

MEST LÄSTA

    Annons
  • Svetsproduktivitet i toppklass med X5 FastMig

    Svetsarens yrkesskicklighet är självklart grundläggande för snabb och effektiv svetsning, men den kan inte utnyttjas fullt ut om den inte matchas med rätt utrustning. Hur kan en svetsmaskin öka bågtidsfaktorn och skapa en produktivitet i toppklass?
    80

SENASTE NYTT