Foto: ABB.

Apr 4, 2017

ABB genomför miljardförvärv inom automation


Gör ABB till den enda automationsleverantören som erbjuder hela spektrat av teknik och mjukvara.

ABB köper Österrikebaserade automatiseringssbolaget B&R. Affären är "en milstople", enligt vd Ulrich Spiesshofer. Det uppger Nyhetsbyrån Direkt.

B&R, Bernecker + Rainer Industrie-Elektronik GmbH, är verksamt inom maskin- och fabriksautomatisering och omsatte drygt 600 miljoner dollar, motsvarande närmare 5,4 miljarder kronor, under räkenskapsåret 2015/16.

ABB uppger inte vad man betalar för att köpa B&R, men prismultipeln uppges vara i linje med jämförbara bolag. En källa som är insatt i affären uppger för Reuters att att köpeskillingen uppgår till "nära 2 miljarder dollar", motsvarande 18 mdr kr.

Förvärvet är strategiskt sett bolagets viktigaste någonsin, summerade vd Ulrich Spiesshofer bolagsköpet vid en presskonferens på tisdagen, enligt Affärsvärlden.

- Den här affären är en milstolpe för ABB, då B&R sluter ett historiskt glapp i ABB:s automationserbjudande. Den passar perfekt och gör ABB till den enda automationsleverantören som erbjuder hela spektrat av teknik och mjukvara…, skriver Ulrich Spiesshofer i ett pressmeddelande.

B&R har omkring 3.000 anställda varav omkring 1.000 är ingenjörer inom tillämpning, forskning och utveckling. Bolagets huvudkontor i österrikiska Eggelsberg blir ABB:s nya globala center för maskin- och fabriksautomatisering.

På "medellång sikt" är ABB:s ambition att B&R ska omsätta mer än 1 miljard dollar, enligt pressmeddelandet.

Affären väntas fullföljas under sommaren 2017.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT