May 11, 2016

ABB förvärvar automationsföretaget Svia


ABB har meddelat att företaget har förvärvat SVIA, en ledande leverantör på den snabbväxande marknaden för robotceller till maskinbetjäning. Nyheten blev ett samtalsämne under öppningsdagen på Elmia Automation.

Förvärvet kombinerar SVIA:s ledande robotlösningar för maskinbetjäning med ABB:s globalt ledande ställning inom industriautomation.

SVIA, med säte i Jönköping, bygger automationslösningar för maskinella processer, där robotar används för att mata exempelvis svarvar och fräsar med komponenter och för att hantera processer såsom montering, rengöring och komponentmärkning. SVIA har en portfölj av mer än 800 robotceller som integrerar robotautomation i tillverkningen för att höja produktiviteten, flexibiliteten och tillverkningskvaliteten. Dessa lösningar, tillsammans med ABB:s ledande ställning inom Internet of Things, Services and People (IoTSP) kommer att skapa ett unikt värdeerbjudande till industrikunder över hela världen.
Parterna har enats om att inte offentliggöra värdet av transaktionen.

Henrik Saldner och Stefan Drakensjö berättade om nyheten under Elmia Automation

Det som Stefan Drakensjö beskriver som en unik möjlighet är kombinationen av Svias expertis och kompetens inom maskinbetjäning tillsammans med ABB:s globala organisation. Svia kommer att ingå i ABB:s verksamhet Robotics inom divisionen Discrete Automation and Motion och utgöra ABB:s globala applikationscenter för maskinbetjäning.

Under Elmia Automation har ABB och SVia sina montrar bredvid varandra och sedan tidigare använder Svia robotar från ABB i sina automationslösningar.

– Det är ett stort team som ligger bakom Svias framgång och det här är en bekräftelse på att vi har gjort någonting bra, säger Henrik Saldner, vd på Svia.

Utökar ABB:s robotportfölj inom maskinbetjäning

Förvärvet utökar ABB:s robotportfölj inom maskinbetjäning med ett bredare utbud av avancerade och visionsintegrerade applikationer för industrier som fordonsindustrin, verkstadsindustrin, plastindustrin och konsumentelektronik, till exempel smartphonetillverkning. Det utökade erbjudandet kommer att gynna både maskintillverkare och användare av manuellt betjänade CNC-maskiner (Computer Numeric Control) ute i industrin, såväl som ABB:s globala partnernätverk.

”SVIA:s banbrytande automationslösningar passar perfekt in i ABB:s ledande globala robotverksamhet. SVIA använder redan ABB:s robotar i hela sin innovativa portfölj av maskinbetjäningslösningar. Vi utvecklade tillsammans ABB:s robotsystem FlexMT®, som kan öka nyttjandegraden till upp till 90 procent jämfört med 50 procent vid manuell maskinbetjäning”, säger Pekka Tiitinen, global chef för ABB:s division Discrete Automation and Motion. ”Tillsammans kommer vi att öka tillväxten genom vårt starka kundfokus och genom att tillhandahålla integrerade, kompletta lösningar baserade på IoTSP. Detta har varit grunden för SVIA:s framgång och en viktig del av ABB:s tillväxtstrategi Next Level.”

Det starka intresset för robotautomation inom maskinbetjäning drivs främst av kravet på högre produktivitet och flexibilitet allt eftersom tillverkningen övergår till kortare serier av mer diversifierade produkter. Robotautomation kan bidra till en säkrare arbetsmiljö genom att skydda personal från riskfyllt arbete med verktygsmaskiner. SVIA:s portfölj av kompletta lösningar, i kombination med ABB:s specifika programvara för maskinbetjäning, minskar också ingenjörskostnaderna, den mest påtagliga kostnadsposten när en ny maskin ska installeras.

SVIA stödjer enkelhet i sina applikationer och erbjuder en intuitiv programvaru-App som ger användare av smarttelefoner och smartklockor rapporter i realtid om produktionstakt, maskinstatus och avbrottslarm. Detta är en del av det integrerade ”ekosystemet” IoTSP och som kan höja produktiviteten och driftsäkerheten.
SVIA kommer att ingå i ABB:s verksamhet Robotics inom divisionen Discrete Automation and Motion och utgöra ABB:s globala applikationscenter för maskinbetjäning.

Toppbild: Henrik Saldner, Svia och Stefan Drakensjö, ABB Robotics. Foto: Elmia.
  • Apr 22, 2021

    Stabilt kvartal för SKF

    Nyheter Förväntar sig en försäljningsvolym i andra kvartalet i nivå med före pandemin.
    16
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT