Foto: ABB.

Feb 14, 2017

ABB förvärvar 3D-pionjär


Med förvärvet räknar ABB med att kunna skapa automatiserade nyckelfärdiga inspektions- och kvalitetskontrollsystem för tillverkare inom bland annat bilindustrin och flygindustrin.

ABB meddelar idag att man har förvärvat det spanska start-up företaget NUB3D, ledande innovatör inom digitala lösningar, 3D-inspektioner och kvalitetskontroll.

Förvärvet utökar koncernens portfölj med ABB Ability™-lösningar som kopplar samman kunder med det industriella Internet of Things. ABB Ability bygger på det intelligenta molnet med uppkopplade enheter för att generera digitalt beslutsunderlag för ett brett urval av kunder. De båda företagen har kommit överens om att inte avslöja värdet på transaktionen.

NUB3D är ett privatägt företag med huvudkontor i Barcelona. NUB3D tillhandahåller 3D-tekniker med skanningssensorer med vitt ljus och digital skanning för att optimera inspektioner och kvalitetssäkring vid tillverkningen.


Genom att kombinera företagets kompetens inom 3D och metrologi med ABB:s varumärke, globala räckvidd, erbjudande och kundsupport kommer ABB att kunna skapa automatiserade nyckelfärdiga inspektions- och kvalitetskontrollsystem för tillverkare av originaldelar inom bilindustrin, flygindustrin och andra sektorer som metall och plast.

Teknologin står för framtiden inom flexibel tillverkning och möjliggör en hög automatiseringsnivå med avancerade dataanalyser som kan optimera produktionsprocesserna. NUB3D kommer att ingå i ABB Robotics and Motion och det nya globala centret för 3D-metrologi på ABB.


”Med förvärvet tar vi ytterligare ett steg mot framtidens fabrik. I takt med att våra kunders automatiseringsprocesser blir allt mer avancerade och produktionscyklerna kortas blir vår förmåga att effektivt automatisera kvalitetsinspektionerna en attraktiv konkurrensfördel”, säger Sami Atiya, chef för ABB:s division Robotics and Motion. ”Att kombinera robotteknik och programvara är avgörande vid implementeringen av digitalisering och utveckling av ABB Ability som en viktig drivkraft för företagets strategi Next Level.”

Tillverkarna måste i allt högre grad förbättra sin kvalitet och produktivitet samtidigt som man ska kunna hantera allt fler produktvariationer och anpassningar i mindre partier. NUB3D:s 3D-sensorteknologi registrerar och jämför snabbt mycket detaljerade geometri- och ytdata med digitala CAD-modeller, vilket möjliggör automatiserade inspektioner av tillverkade delar och komponenter så att industrin kan korta ledtiderna samtidigt som kvaliteten ökar och risken för fel i kvalitetskontrollerna minskar.

Jorge Rodriguez, vd för NUB3D, lägger till: ”Detta är den perfekta tidpunkten och ABB är den perfekta partnern för oss för att snabba upp vår expansion på den växande 3D-metrologimarknaden. ABB Ability-plattformen kompletterar på ett perfekt sätt vår användning av banbrytande digitala lösningar, och ABB:s ledande robotportfölj och enorma globala närvaro säkerställer att vi maximalt kan utnyttja fördelarna med att vara tidigt ute inom integrerade robotinspektionslösningar.”

ABB och NUB3D har redan framgångsrikt lanserat två helt robotiserade toppmoderna automatiska kvalitetsinspektionslösningar för offline- och inline-inspektioner med NUB3D:s 3D-sensorer med vitt ljus. De marknadsförs under namnen FlexInspect och InspectPack.
  • Apr 22, 2021

    Stabilt kvartal för SKF

    Nyheter Förväntar sig en försäljningsvolym i andra kvartalet i nivå med före pandemin.
    16
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT