Aug 23, 2016

83 procent av kvinnliga ingenjörsstudenter vill bli ledare i framtiden


Det vittnar om en enorm potential på de tekniska högskolorna i Sverige. Idag öppnar ansökan till Female Leader Engineer.

Genom att synliggöra högpresterande nyexaminerade kvinnliga civilingenjörer och skapa en plattform där de och industriföretag kan träffas syftar utmärkelsen Female Leader Engineer till att skapa en jämn maktbalans mellan män och kvinnor i näringslivet.

“Enligt Allbrightrapporten 2015 vill 83 % av de kvinnliga ingenjörsstudenterna bli ledare i framtiden, vilket vittnar om den potential som finns runt om på de tekniska högskolorna i Sverige”, säger Caroline Bouzi, styrgruppsmedlem i Female Leader Engineer, och fortsätter: “Industriföretag har mycket att vinna på att ta tillvara på den här möjligheten; man har sett att företagen går miste om enorma summor i brist på mångfaldhet i styrelsen [Grant Thornton, 2015]”.

Under hösten öppnar de sex partnerföretagen AstraZeneca, Ericsson, Fortum, Sandvik, Scania och Skanska sina dörrar för de 20 deltagarna som under september kommer att tas ut till utmärkelsen Female Leader Engineer. Under dessa exklusiva partnerdagar får deltagarna bekanta sig med företagens verksamhet och arbetskultur.

“Det är viktigt att du som anställd kan känna att företagets värderingar stämmer överens med dina,” säger Anna Wingqvist, styrgruppsmedlem i Female Leader Engineer och anställd på ett av partnerföretagen. “För mig är det otroligt viktigt att företaget aktivt arbetar med att jämna ut maktbalansen mellan män och kvinnor på arbetsplatsen.”

Utöver besöken får deltagarna delta i aktiviteter såsom intervjuer, tester av analytisk förmåga och case-lösning, på resan mot prisceremonin där framtidens kvinnliga ledare - tillika vinnaren av ett skräddarsytt traineeprogram - utses. Vinnaren får även ett coachingprogram från Kvinnokompetensen för att utveckla sitt självledarskap och därmed kunna leda andra på ett bättre sätt. Rekryteringsprocessen sköts av headhuntingföretaget Talent Eye som arbetar just med att varje person ska hitta rätt roll utifrån sin egen profil och sina preferenser.

"Vi jobbar vardagligen med att hjälpa begåvade högskolestudenter att snabbare nå högre positioner i näringslivet. Detta genom att identifiera vilka arbetsrelaterade situationer de trivs som bäst i och samtidigt presterar så bra som möjligt”, säger Jesper Johansson, HR-ansvarig på Talent Eye. “Vår ambitioner är att få studenterna att reflektera kring bland annat dessa aspekter, vilket förhoppningsvis leder till att processen blir givande för både deltagande studenter och partnerföretag.”

De studenter som kan söka utmärkelsen ska ta sin civilingenjörsexamen under höstterminen 2016 eller vårterminen 2017 och läsa på Kungliga Tekniska Högskolan, Chalmers Tekniska Högskola, Lunds Tekniska Högskola och Tekniska Högskolan vid Linköpings universitet. Erfarenhet från och framförallt intresse för ledarskap är viktigt liksom viljan att arbeta på något av partnerföretagen. Andra egenskaper som efterfrågas är självkännedom, integritet, positiv inställning, en stark problemlösningsförmåga och fokus på resultat.

“Det är egenskaper som är viktiga för att ta sig fram till en högre position i arbetslivet,” säger Evelina Ögren, styrgruppsmedlem. “Kvinnliga ledare behövs och det är viktigt att tidigt i deras karriär ta tillvara på deras potential.”

Ansökan till utmärkelsen Female Leader Engineer stänger den 18:e september. Läs mer på www.femaleleaderengineer.se

Toppbild: Styrgruppen Female Leader Engineer, från vänster Madelen Porserud, Anna Wingqvist, Eva Fredriksson, Caroline Bouzi och Evelina Ögren.
  • Apr 22, 2021

    Stabilt kvartal för SKF

    Nyheter Förväntar sig en försäljningsvolym i andra kvartalet i nivå med före pandemin.
    16
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT