83 procent av kvinnliga ingenjörsstudenter vill bli ledare i framtiden
Det vittnar om en enorm potential på de tekniska högskolorna i Sverige. Idag öppnar ansökan till Female Leader Engineer.
Genom att synliggöra högpresterande nyexaminerade kvinnliga civilingenjörer och skapa en plattform där de och industriföretag kan träffas syftar utmärkelsen Female Leader Engineer till att skapa en jämn maktbalans mellan män och kvinnor i näringslivet.
“Enligt Allbrightrapporten 2015 vill 83 % av de kvinnliga ingenjörsstudenterna bli ledare i framtiden, vilket vittnar om den potential som finns runt om på de tekniska högskolorna i Sverige”, säger Caroline Bouzi, styrgruppsmedlem i Female Leader Engineer, och fortsätter: “Industriföretag har mycket att vinna på att ta tillvara på den här möjligheten; man har sett att företagen går miste om enorma summor i brist på mångfaldhet i styrelsen [Grant Thornton, 2015]”.
Under hösten öppnar de sex partnerföretagen AstraZeneca, Ericsson, Fortum, Sandvik, Scania och Skanska sina dörrar för de 20 deltagarna som under september kommer att tas ut till utmärkelsen Female Leader Engineer. Under dessa exklusiva partnerdagar får deltagarna bekanta sig med företagens verksamhet och arbetskultur.
“Det är viktigt att du som anställd kan känna att företagets värderingar stämmer överens med dina,” säger Anna Wingqvist, styrgruppsmedlem i Female Leader Engineer och anställd på ett av partnerföretagen. “För mig är det otroligt viktigt att företaget aktivt arbetar med att jämna ut maktbalansen mellan män och kvinnor på arbetsplatsen.”
Utöver besöken får deltagarna delta i aktiviteter såsom intervjuer, tester av analytisk förmåga och case-lösning, på resan mot prisceremonin där framtidens kvinnliga ledare - tillika vinnaren av ett skräddarsytt traineeprogram - utses. Vinnaren får även ett coachingprogram från Kvinnokompetensen för att utveckla sitt självledarskap och därmed kunna leda andra på ett bättre sätt. Rekryteringsprocessen sköts av headhuntingföretaget Talent Eye som arbetar just med att varje person ska hitta rätt roll utifrån sin egen profil och sina preferenser.
"Vi jobbar vardagligen med att hjälpa begåvade högskolestudenter att snabbare nå högre positioner i näringslivet. Detta genom att identifiera vilka arbetsrelaterade situationer de trivs som bäst i och samtidigt presterar så bra som möjligt”, säger Jesper Johansson, HR-ansvarig på Talent Eye. “Vår ambitioner är att få studenterna att reflektera kring bland annat dessa aspekter, vilket förhoppningsvis leder till att processen blir givande för både deltagande studenter och partnerföretag.”
De studenter som kan söka utmärkelsen ska ta sin civilingenjörsexamen under höstterminen 2016 eller vårterminen 2017 och läsa på Kungliga Tekniska Högskolan, Chalmers Tekniska Högskola, Lunds Tekniska Högskola och Tekniska Högskolan vid Linköpings universitet. Erfarenhet från och framförallt intresse för ledarskap är viktigt liksom viljan att arbeta på något av partnerföretagen. Andra egenskaper som efterfrågas är självkännedom, integritet, positiv inställning, en stark problemlösningsförmåga och fokus på resultat.
“Det är egenskaper som är viktiga för att ta sig fram till en högre position i arbetslivet,” säger Evelina Ögren, styrgruppsmedlem. “Kvinnliga ledare behövs och det är viktigt att tidigt i deras karriär ta tillvara på deras potential.”
Ansökan till utmärkelsen Female Leader Engineer stänger den 18:e september. Läs mer på www.femaleleaderengineer.se
Toppbild: Styrgruppen Female Leader Engineer, från vänster Madelen Porserud, Anna Wingqvist, Eva Fredriksson, Caroline Bouzi och Evelina Ögren.
-
Jan 19, 2021
Internationellt projekt ska få robotar att samarbeta med människor
Nyheter En stor utmaning är att minimera olyckor. Nu satsas 70 miljoner för att undersöka hur robotar kan jobba jämsides med människor.
-
Jan 19, 2021
En av Sveriges största företagsrekonstruktioner avslutas
Nyheter Efter ny dramatik de senaste veckorna har oljebolaget Nynas nu kommit ut på andra sidan.
-
Annons
-
Fallstudie: Effektivt underhåll på ett säkert sätt
Tillverkare fick hjälp att implementera Lockout/Tagout, en säkerhetsrutin för processbrytning och låsning vid underhåll.
-
Jan 19, 2021
Ny linje med självkörande bussar i Göteborg
Nyheter Bussarna är avgiftsfria att åka med och resorna går att söka i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg.
-
Jan 19, 2021
Northvolt får nytt miljötillstånd för utökad produktion
Nyheter Kan tillverka dubbelt så stor mängd litiumjonbatterier än med tidigare tillstånd. -
Jan 19, 2021
ABB investerar i en Hurco
Branschnytt Lorentzen & Wettre/ABB i Kista expanderar och utökar maskinparken.
-
Jan 19, 2021
Hon tar över vd-posten på Volvo Bussar
Nyheter Tillträder den 1 februari. -
Jan 18, 2021
MLT får utökat uppdrag av pappersjätten Essity
Affärer Komplett lösning för vibrationsmätning vid Lilla Edets pappersbruk.
-
Att tänka på i samband med uppsägningar
Som arbetsgivare bör man ha arbetsrätten i bakhuvudet. Ofta är det i slutet av en anställning som fel begås.
-
Världens första utsläppsfria fordon för järnvägsunderhåll
ABB och Epiroc är med på Railcares hållbarhetståg.
-
PLAY: Hur stort är koldioxidavtrycket för en elbil?
Elbilstillverkaren Polestar manar till ökad transparens, se filmklippet.
-
Volvo Penta lanserar ny automatiseringsteknik för att lägga till med båt
Att lägga till kan vara en av de mest stressande och utmanande aspekterna av båtlivet – även för en erfaren kapten. Nu lanseras Assisted Docking System.
-
Ställverk med lägre miljöpåverkan
En nyhet i ABB:s portfölj av hållbara ställverk är ett RMU-ställverk med banbrytande lastfrånskiljare.
-
Toyotas självkörande e-Palette kan fylla många funktioner
e-Palette är batteridriven och anpassad för det som kallas Autono-MaaS.
-
XMReality lanserar flera nya produktfunktioner
Läs mer om de olika funktionerna.
-
Atlas Copco introducerar G 2-7 ideala för mindre verkstäder och tillverkande företag
Kompressorerna i serien G 2-7 har en rad fördelar.