Volvo XC40 tillverkas i Gent. Foto: Volvo Cars.

Apr 23, 2018

800 kan mista jobbet hos Volvo Cars


IF Metall har informerat sina medlemmar.

Fram till 2022 försvinner mellan 700 och 800 jobb i Olofström. Det informerade IF Metall sina medlemmar i Olofström på torsdagen, uppger BLT.

Det är Volvos stora satsningar utomlands som kan slå mot tillverkningen i Olofström, liksom att nuvarande modellen S/V60 går ur produktion. Enligt ett hemligt informationsblad från IF Metall som BLT har tagit del av mister Olofström också S60-modellen. Den ska produceras i Kina och USA.

Redan hösten 2019 kommer V40-modellen att läggas ner i Gent i Belgien, vilket, enligt facket, betyder att cirka 140 jobb försvinner från fabriken i Olofström där plåtarna pressas i dag.

Enligt uppgifter som IF Metall har fått, har Volvos styrelse fattat beslut om att investera 1,4 miljarder i Gent för att bereda plats åt Lync &Co som bygger en ny bil av Geely. Facket är oroligt för att förlora ytterligare pressverksamhet som en följd av investeringen i Gent.

”Vi vet inte i dag var pressverksamheten till Lync kommer att ske, men det finns pressverk nära Gent i Belgien”, skriver facket i informationen till de anställda, vilket är ett hot mot pressningen i Olofström, menar man.

De uppsägningar som redan är klara på Volvo i Olofström börjar i sommar när de 49 Lerniaanställda, som varslades om uppsägning, ska lämna fabriken. Utöver dessa kommer cirka ett 100-tal visstidsanställda konsulter att lämna Volvo efterhand som deras kontrakt går ut. Omkring 60 Volvoanställda erbjuds sex månaders arbetsbefrielse från första juli fram till årets slut.

Därefter fortsätter uppsägningarna i etapper med cirka 150 anställda när produktionen av V40 läggs ner, om utvecklingen blir som IF Metall hävdar. 2022 kommer produktionen av den nya XC90 att förläggas till USA, vilket medför att ytterliga 400 jobb försvinner i Olofström. 

På fredagseftermiddagen lämnade Volvo centralt en kommentar via e-post till SVT Nyheter Blekinge:

”Volvo Cars kan inte kommentera på rapporter om att företaget planerar omstrukturera fabriken i Olofström. Inget sådant beslut är taget. Företaget växer globalt och ser kontinuerligt över var det lägger sin tillverkning”.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT